Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Μπεκρή Μεζέ.. λευκό!!!!!





Ένα πιάτο που το γεύεσαι..και μαγεύεσαι..!!!

Υλικά :
(για 8 άτομα )
* 1 1/2-2 κιλά χοιρινό σε κομματάκια
* 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
* 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 κύβο ζωμό βοδινού διαλ/νο σε 1 ποτ.κρασιού νερό
* λάδι για το σωτάρισμα
* αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
* 250 γρ. τυρί κίτρινο κομμένο σε κύβους (εγώ βάζω γκούντα)

Εκτέλεση :
* Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. Προσθέτετε το κρέας. Μόλις ροδίσει ρίχνετε και την πιπεριά.
* Προσθέτετε το κρασί, το ζωμό βοδινού, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, λίγο νερό και αφήνετε το κρέας να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
* Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε ελαφρά.
* Σερβίρετε..με πατάτες τηγανιτές ή με ρύζι.


Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα και όχι μόνο δικό μου.. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Συνοδεύεται με λευκό παγωμένο κρασάκι...

Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008

tips... για ένα μυρωδάτο σπίτι..!!!!!!

Δεχόμαστε και τις δικές σας ιδέες- προτροπές... για να είμαστε πιο ολοκληρωμένοι!!!!!!



* Φυσικό αρωματικό για όλο το σπίτι
Βάζουμε ένα κατσαρόλι στο μάτι, με νερό, φέτες πορτοκάλι, κανέλλα και γαρύφαλλο και το αφήνουμε να σιγοβράζει.

* Ποτέ πια μυρωδιά τσιγάρου.
~ Όταν καπνίζουμε, εμείς ή όποιος άλλος, για να μην μυρίζει το σπίτι μας "τσιγαρίλα" , βάζουμε στο τασακι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.
~ Καθώς επίσης μπορείτε να μοιράσετε στα τασάκια σας 1 κουτ. σοούπας αμμωνία και 1 λεβάντα.
~ Στα τασάκια μπορείτε ενναλακτικά να ρίξετε και λίγη βανίλια (από αυτήν που χρησιμοποιούμε στα γλυκά)
~ Για να φύγει μυρωδιά από σβησμένη πίπα πλένετε την πίπα με λίγο κονιάκ, ανακατεμένο με ζάχαρη.

* Για καθαρά σταχτοδοχεία
Περνάτε τα τασάκι, κάθε τόσο με παρκετίνη για πατώματα. Έτσι απορροφούν, λιγότερο, τη μυρωδιά του καπνού.

* Φυσικό αρωματικό ντουλάπας
Σε ενα τούλι τυλίγουμε ένα φύλλο δάφνης, ένα ξύλάκι κανέλας, μαύρο πιπέρι και ωμό ρύζι. Αν υπάρχει και φασκόμηλο ακόμα καλύτερα.

* Για ευωδιαστά συρτάρια
~ Περιχύστε ένα βαμβάκι με αρωματικά έλαια και "αλείψτε" με αυτό το εσωτερικό των συρταριών σας.
~ Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε, αν θέλετε, στο εσωτερικό τους ένα τούλι και να τυλίξετε με αυτό αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλών ή ότι άλλο προτιμάτε. Ενδείκνυνται τα πορτοκάλια!!

* Αρωματικό σκούπισμα
Για να μυρίζει ακόμα πιο όμορφα το σπίτι μας, κάθε φορά που σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα, αδειάζουμε στο πάτωμα βανίλια σε σκόνη και την τραβάμε με την ηλεκτρ. σκούπα. Από εκείνη την ώρα ,κάθε φορά που θα βάζουμε σκούπα το σπίτι μας θα μυρίζει βανίλια.


* Μυρωδιά στο ψυγείο
~ Για να μη μυρίζει το ψυγείο μπορούμε να βάλουμε ένα ποτηράκι με μαγειρική σόδα σε κάποιο πό τα ράφια..
~ Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε μία λεμονόκουπα, να την "σκάψουμε" και να την γεμίσουμε με χοντρό αλάτι. Λένε ότι το λεμόνι σκορπίζει ένα άρωμα φρεσκάδας και το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές.



Αυτά προς το παρόν... έπεται και συνέχεια.. και μην ξεχνάτε..μπορείτε να συμπληρώνετε..!!!!

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008




και επειδή σε αυτό το blog επικρατεί η απόψη του "πες το κι έγινε"..φίλε giorgio σου παραθέτω δύο συνταγές παγωτού με ζαχαρούχο!!!! Ελπίζω κάποια να σου κάνει... Καθώς επίσης υποσχέθηκε η Εύα, να αναρτήσει κι αυτή, συνταγή... Εννοείται ότι όποιος άλλος έχει κάτι στα υπόψην του, εμείς είμαστε εδώ... και για να αναρτήσει, και για να ζητήσει....




* ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΤΙ- ΜΠΕΡ




υλικά:


* 1 κουτί γάλα εβαπορέ
* 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
* 1 Morfat
* 3 βανίλιες
* 300 γρ μπισκότα Πτι-μπερ
* 200 γρ. κουβερτούρα




εκτέλεση:


* Αδειάζουμε σε βαθύ μπωλ τα δύο γάλατα, τις βανίλιες, το Morfat και τα χτυπάμε σε μίξερ για περίπου 15 λεπτά.


* Τοποθετούμε το μπωλ με το μίγμα του παγωτού στο ψυγείο για 30 λεπτά.


* Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε την σοκολάτα σε άλλο μικρό μπωλ.


* Στη συνέχεια βγάζουμε από το ψυγείο το μίγμα του παγωτού και το ξαναχτυπάτε στο μίξερ για άλλα 10 λεπτά.


* Ρίχνουμε τα κομμένα μπισκότα και ανακατεύουμε ωσότου να αναμιχτούν καλά με το μίγμα


* Περιχύνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για να παγώσει.










* Παγωτάκι..special!!




υλικά :




* 2 φάκελα Garni (ή άλλη σαντιγύ σε σκόνη)


* 4 1/2 φλ. γάλα (περίπου)


*1 γάλα ζαχαρούχο


* Ό,τι τραβάει η όρεξη σου να γεύεσαι στο παγωτό (μπισκότα, κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι, φρούτα κλπ)






εκτέλεση:




* Χτυπάμε στο μίξερ σταδιακά (ξεκινώντας από το 1 και σταδιακά φτάνουμε στο 3) το garni με 3 φλ. γάλα, για 10 λεπτάκια περίπου.


* Βάζουμε το μπολ στην ψύξη για 30 λεπτά.


* Το βγάζουμε από την ψύξη και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Κατόπιν γεμίζουμε το άδειο κουτί από το ζαχαρούχο με γάλα και το προσθέτουμε και αυτό.Χτυπάμε με το μιξερ σε μικρή ταχύτητα για 10 λεπτά.


* Το βάζουμε στην ψύξη για άλλα 10 λεπτά.


* Το βγάζουμε και ρίχνουμε ό,τι θέλουμε μέσα (σιρόπι, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας ή μπισκότου, φρούτα κλπ).


* Το βάζουμε στην κατάψυξη και σερβίρουμε την επόμενη μέρα. (όσο κι αν λιγουρευόμαστε...)






καλή επιτυχία!! ελπίζω να βοήθησα!!!

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008

Γλυκάκι...θεικό!!!!!!!!!!!!!!

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με καραμελωμένα αμύγδαλα !

ΥΛΙΚΑ

* 400 γρ. σαβαγιαρ
* 200 γρ. κουβερτούρα
* 1 κουτι ζαχαρούχο γάλα
* 1 ερμολ/μορφατ
* 1 φλ.καφέ κονιάκ
* 1 βανίλια
* 1 κ.γ. ΒΙΤΑΜ (χαρτί)
* 5 κ.γ. κακάο
* 4 κ.γ. ζάχαρη άχνη
* 1-2 ποτήρια χλιαρό νερό
* 250 γρ. αμυγδαλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
* 4-5 κ.γ. ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα με την ζάχαρη και τα ανακατευουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν (καφέ χρώμα) και τα αποσύρουμε από την φωτιά . Τα απλωνουμε σε ένα πιατο και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
2. Χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα για λιγα λεπτά στο μίξερ κι προσθέτουμε το μορφατ/ερμολ συνεχίζοντας το χτύπημα .
3. Στη συνέχεια ρίχνουμε την βανίλια , το κονιάκ και τελος το βούτυρο .
4. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρι (ή σε φούρνο μικροκυμάτων) και την προσθέτουμε κι αυτή στο μίγμα και χτυπάμε για λίγο ακόμα να ενσωματωθεί .
5. Σ'ενα μπωλ ανακατεύουμε το κακάο , την , αχνη και το νερό . Βουτάμε τα μισά σαβαγιάρ και τα στρώνουμε μια σειρά σε ενα ορθογώνιο ταψι (ταπερ - πυρεξ οτιδήποτε) .
6. Απο πάνω βάζουμε την μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε την διαδίκασία με τα υπόλοιπα σαβαγιαρ .
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες .

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

.. και αναρωτιέμαι τελικά .. η μαγειρική είναι τέχνη???? Θέλει να έχεις γνώσεις ή απλά είναι κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις???
Εγώ όταν μπαίνω στην κουζίνα, παραδίδομαι στις γεύσεις και τις μυρωδιές… Μου αρέσει να δημιουργώ καινούρια πιάτα και να παρακολουθώ τις αντιδράσεις όσων τα δοκιμάζουν.. Αυτή η ηρεμία και το χαμόγελό τους είναι η ανταμοιβή για την ορθοστασία…
Ακόμα και όταν στα συστατικά μου υπάρχουν υλικά που δεν είναι της αρεσκείας μου, η ευχαρίστησή μου είναι ίδια ..

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν δύσκολα και εύκολα φαγητά.. Άλλωστε το λέει και ο λαός, «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω».. Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και χρόνο να διαθέσουμε…….

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008

ΤΕΝΤΟΥΡΑ... ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΝΗ ΚΑΛΛΟΝΗ!!!!!!

... με 'Ονομα... Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται πιθανώς από την ιταλική tintura και γαλλική teinture, δηλ. εκχύλισμα και χρώμα, βαφή, λόγω του χαρακτηριστικού σκούρου καφέ χρώματος του ποτού.
... με Περιεχόμενο... Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης νερατζιού, κίτρου κ.λ.π.
... με Ιστορία... Η "Τεντούρα Κάστρο" είναι το κατ'εξοχήν ηδύποτο της Πάτρας. Άλλωστε λίγες πόλεις διαθέτουν δικό τους λικέρ. Η προέλευσή της σύμφωνα με την παράδοση ανάγεται γύρω στον 15ο αιώνα, την εποχή των Ενετών. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και "μοσχοβολήθρα" επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια.
...Πώς και που ... Σήμερα πίνεται παντού, στο εστιατόριο μετά το φαγητό, στο καφενείο και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνοδεύεται ωραία με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω πληροφορίες, προέρχονται από την ποτοποιΐα "Χάχαλη", η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές της περιοχής των Πατρών. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον περασμένο αιώνα από τη Χίο..
Η ετικέτα, το κουτί και γενικότερα η καλλιτεχνική επιμέλεια της Τεντούρας "Κάστρο" φέρουν την σφραγίδα της ζωγράφου Ευθαλίας Χάχαλη.

nescafe γλυκάκι..!!


υλικά:

* 1/2 βιτάμ (χαρτί)
* 250 γρ. ζάχαρη άχνη
* 4 αυγά
* 100 γρ. βούτυρο νωπό
* 1 βανίλια
* 2 κ.γ. nescafe
* 1/2 κιλό σαβουαγιάρ
* 1/2 κιλό σαντιγύ

εκτέλεση:
* Χτυπάω τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ
* Έπειτα ρίχνω το βιτάμ και μετά το βούτυρο το νωπό
* Ταυτόχρονα χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα
* Έπειτα ρίχνω στο μίξερ το nescafe τριμένο και την βανίλια και τα αφήνω να χτυπηθούν καλά
* Κατόπιν ρίχνω και την μαρέγκα και τα αφήνω έως ότου χτυπηθούν καλά
* Σε ένα μπωλ αναμειγνύω 2 ποτήρια νερό, 2 κουταλιές nescafe και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Τα ανακατεύω καλά. Σε αυτό το μίγμα βουτάω τα σαβουαγιάρ και τα στρώνω στον πάτο ενός ταψιού
* Έπειτα ρίχνω την μισή κρέμα στο ταψί και την στρώνω καλά
* Βουτάω τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ στο μίγμα και τα στρώνω από επάνω
* Ρίχνω την υπόλοιπη κρέμα
* Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και κατόπιν στρώνουμε την σαντιγύ
* Πασπαλίζω με τριμένο nescafe


tip: Μην αφήσετε πολύ τα σαβουαγιάρ στο υγρό μίγμα.. Βούτηξτε τα και τραβήξτε τα γρήγορα.. να μην μείνουν πολλύ ζουμιά!