ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

το καρναβάλι έχει αρχίσει... αυτή την Κυριακή είναι η παρέλαση του παιδικού καρναβαλιού και την άλλη το καρναβάλι των μεγάλων...
έχουμε τσικνοπέμπτη, πάρτυ, χορούς και κρυμμένο θησαυρό!!!

πάρτε μία γεύση από το ΣΚ που μας πέρασε....



Π

λήθος συγκινήσεων και αξέχαστων εμπειριών επιφύλαξε το Σαββατοκύριακο το 46ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού προσφέροντας μια σαφώς αναβαθμισμένη εικόνα και γοητεύοντας κυνηγούς αλλά και θεατές με τη μαγεία του παιχνιδιού.
Η αρχή έγινε το πρωί του Σαββάτου στον Έσπερο στην πλατεία Γεωργίου όπου ολοκληρώθηκε η παράδοση του ενός λίτρου λαδιού τηγανίσματος... από μπαρμπούνια και των δύο κινητών τηλεφώνων για ανακύκλωση από 57 πληρώματα.


Σε μια συναρπαστική καρναβαλική νύχτα εξελίχτηκε αυτή του Σαββάτου όπου έλαβε χώρα το παιχνίδι πλοήγησης «Θέμα, Γκάζι, Μουσική» αναστατώνοντας με τον πιο γλυκό τρόπο όλη την Πάτρα μέχρι τα όρια του νέου καλλικρατικού δήμου. Το παιχνίδι αναβίωσε με ιδανικό τρόπο το πρώτο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, που παρουσίασε ο Νίκος Μαστοράκης πριν από 45 χρόνια και νικήτρια ήταν η ομάδα του αείμνηστου Άλκη Στέα. Τότε είχαν συμμετάσχει 94 Πατρινοί και επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους.
Συντονισμένα στη συχνότητα της ΕΡΑ Πάτρας(92,5FM) όπου έπαιρναν βήμα-βήμα οδηγίες, τα κοντρόλ και τα ζητούμενα «φέρτε», 71 πληρώματα συμμετείχαν σε μια σπάνια εμπειρία αναζήτησης, κεφιού, ταχύτητας και καρναβαλικής διάθεσης. Ένας μαραθώνιος που υπερέβη τις 3 ώρες και οδήγησε τους κυνηγούς σε κάθε άκρη του καλλικρατικού δήμου.
Η διαδικασία περιελάμβανε 7 κοντρόλ(1 της έναρξης, 5 κοντρόλ και ένα τελευταίο σημείο όπου θα επέστρεφαν το χαρτί τους) και 10 «φέρτε»(αντικείμενα που ζητούνταν και έπρεπε να παραδοθούν στο τέλος). Έτσι τα πληρώματα έπρεπε να εξασφαλίσουν αυτοκίνητο με... γεμάτο ρεζερβουάρ και άδειο πορτ-μπαγκάζ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιχνιδιού.
Η βαθμολογία προέβλεπε γενικό θεωρητικό σύνολο 280 βαθμούς, που κατανεμόταν ως εξής: 70 βαθμοί για τα 7 κοντρόλ(10 για το καθένα), 60 βαθμοί για τρεις δοκιμασίες που ζητήθηκαν σε τρία σημεία(20 για την καθεμία) και 150 βαθμοί για τα 10 «φέρτε»(15 για το καθένα). Μια πλούσια συγκομιδή που οδηγούσε τους νικητές σε πολύ σημαντική θέση στη γενική κατάσταση του Κρυμμένου Θησαυρού.
Η αρχή έγινε με το κοντρόλ της έναρξης που ήταν: «Καρνάβαλε και Αποκριά τρελαίνεις όλες τις ηλικίες. Αν εσείς είστε τα παιδιά, βρείτε τους άλλους εκεί που μένουν και πηγαίνετε να τους χαρίσετε ένα χορό». Ο συνειρμός του γνωστού τραγουδιού «Καρνάβαλε και Αποκριά τρελαίνεις γέρους και παιδιά...» οδηγούσε στο Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο, όπου σε μια θαυμάσια και συγκινητική στιγμή τα πληρώματα χόρευαν με τους ηλικιωμένους.
Η συνέχεια «επεισοδιακή» γεμάτη εκπλήξεις και περιπέτειες ήταν μια 3,5 ωρών non-stop περιπλάνηση με σταθμούς τα επόμενα 5 κοντρόλ:
1ο κοντρόλ: «Σβουρίστε τη σβούρα και ελάτε στην πλατεία». Ο αναγραμματισμός της λέξης «σβούρα» οδηγούσε στην πλατεία της Οβρυάς στο Δήμο Μεσσάτιδας. Εκεί πολύς κόσμος υποδέχτηκε τους κυνηγούς κλείνοντας το δρόμο και το καρναβαλικό κλίμα φούντωνε με μουσική και χορό. Στην πλατεία Οβρυάς τα πληρώματα είχαν και την πρώτη δοκιμασία με 5 ερωτήσεις.
2ο κοντρόλ: «Ευεργέτης πρώην Δήμου(νυν δημοτικής κοινότητας του Δήμου μας). Ελάτε στο Πνευματικό Κέντρο , που φέρει το όνομά του, έναντι της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου. Ο προορισμός ήταν το Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο στα Βραχνέικα. Εκεί τα πληρώματα περίμενε και η δεύτερη δοκιμασία με 10 ερωτήσεις με θεματολογία για τη Πάτρα, το Καρναβάλι, τον Κρυμμένο Θησαυρό και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.


3ο κοντρόλ: «Πάμε πλατεία ή πάμε παραλία; Καρναβάλι έχουμε, μπορούμε και τα δυο». Η απάντηση οδηγούσε στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών Παραλίας. Εκεί τα πληρώματα περίμενε ένα σχήμα πνευστών με καρναβαλικά τραγούδια, χυμοί, ζαχαρωτά, πέντε φυστίκια μπλεγμένα σε ένα σακούλι με χαρτοπόλεμο που χρησίμευσαν για επόμενο κοντρόλ και ένα cd με το τραγούδι του Κρυμμένου Θησαυρού σε τρεις εκδοχές.
4ο κοντρόλ: «Ελάτε στις πρώτες κυλιόμενες. Προσοχή μη γλιστρήσετε στο σαπούνι». Ο χώρος δεν ήταν άλλος από το συγκρότημα της Veso Mare. Εκεί στη τράπεζα της Alpha Bank τα πληρώματα υποβλήθηκαν στην τρίτη δοκιμασία όπου ήταν ένα παιχνίδι απομνημόνευσης και τους προσφέρθηκαν μαντίλια προσκόπων, κάτι που λειτούργησε ως οδηγός για το επόμενο κοντρόλ.
5o κοντρόλ: «Στο σπίτι αυτών που σας παίδευσαν στο προηγούμενο κοντρόλ πρέπει να πάτε τώρα. Έχουν στήσει πάρτι και σας περιμένουν». Η άφιξη στο 6ο Σύστημα Προσκόπων στο Ρίο, κοντά στη Γέφυρα αποζημίωνε τα πληρώματα με ένα κεφάτο καρναβαλικό πάρτι.


Το τελικό κοντρόλ, που ήταν και το σημείο παράδοσης του χαρτιού των πληρωμάτων: «Φέρτε το χαρτί σας εκεί που κάποτε φτιαχνόταν». Κατάληξη βέβαια ήταν το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου. Εκεί σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα και με το Μουσικό Άρμα του Δήμου να δίνει τον καρναβαλικό τόνο, τα πληρώματα άδειαζαν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων και παρέδιδαν τα 10 «Φέρτε» που τους είχαν ζητηθεί από την ΕΡΑ Πάτρας: «ένα καναρινί μπαλόνι φουσκωμένο μέσα σε ένα κλουβί», «μια γραφομηχανή», «μια ντουζίνα σκόρδα σε πλεξούδα για το κακό μάτι», «ένα ακορντεόν, όχι παιδικό», «μια βαλίτσα με πέντε μπάλες: του γκολφ, του τένις, του πινγκ-πονγκ, του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου»(5 βαθμοί η βαλίτσα και από 2 κάθε μπάλα), «ένα γουδί με το γουδοχέρι του. Να είναι ξύλινο», «μια σκελέα», «ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι», «πέντε ατόφια κελυφωτά αράπικα φυστίκια του σούπερ Γκούφι»(2 βαθμοί το καθένα) και «ένας τουριστικός οδηγός του Ρίο Ντε Τζανέιρο». Δόθηκε η βαθμολογία και άρχισε μια εντυπωσιακή πομπή των αυτοκινήτων που συμμετείχαν με τη συνοδεία του Μουσικού Άρματος και μιας φόρμουλας που παραχώρησε η Λουξ. Η πομπή πέρασε στο κέντρο της Πάτρας κλείνοντας εντυπωσιακά την αξέχαστη καρναβαλική νύχτα.
Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μετάδοσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το νέο τραγούδι που έγραψαν για τον Κρυμμένο Θησαυρό ο Νίκος Λιόπετας και ο Τάκης Σμυρίλος και στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και του πληρώματος 94. Πρόκειται για ένα ακόμα τραγούδι για τον Κρυμμένο Θησαυρό μετά το τραγούδι που παρουσιάστηκε στην εναρκτήρια φάση «Know Us Better» με τη φωνή της Δώρας Παπαγιαννάκη πάνω στο γνωστό «Άδωνη» του Σταμάτη Κραουνάκη σε πρωτότυπους στίχους και του οποίου ολοκληρώθηκαν δυο ακόμα ρεμίξ χορευτικές εκδοχές από το Γιάννη Παπαϊωάννου και τον dj Luigi.
Εξάλλου το μεσημέρι της Κυριακής με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου η φάση «Ομιλείτε Παρακαλώ» με τη συμμετοχή 71 πληρωμάτων.
Στην αρχή τα πληρώματα έφεραν την απάντηση σε έναν από τους γρίφους που δόθηκαν στην έναρξη του φετινού κυνηγιού, στη φάση «To Know Us Better» και πιο συγκεκριμένα κάποιον ή κάποια που «γεννήθηκε την πιο βαρετή μέρα του προηγούμενου αιώνα!». Η ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες του Καίμπρητζ είναι η 11η Απριλίου 1954 και το κυνηγητικό ψάξιμο έφερε στην πλατεία πέντε ανθρώπους που γεννήθηκαν τότε, κάτι που αποδείχτηκε με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Ήταν ο Κωνσταντίνος Κούκος από το Θέρμο(συνεργασία πληρωμάτων 88+90), ο Κωνσταντίνος Λυκοκάπης από το Αίγιο(πλήρωμα 222), η Ελένη Σπυράτου από την Κεφαλονιά(πλήρωμα 120), η Γεωργία Μπαζάρογλου-Καπράλου από την Πάτρα(συνεργασία πληρωμάτων 62+128), η Αριστέα Μαρούντα από την Πάτρα(συνεργασία πληρωμάτων 66+159) και η Μαρία Δούλη από την Πάτρα(πλήρωμα 49). Ωστόσο η καρναβαλική έμπνευση έφερε και μια... πλαστή, αυτοσχέδια καρναβαλική ταυτότητα, που έγραφε ως όνομα «Βαρετός Βαρετόπουλος» από το πλήρωμα 70, που όμως δεν βαθμολογήθηκε.
Στη συνέχεια εξελίχτηκε το ευφάνταστο παιχνίδι «Ομιλείτε Παρακαλώ», που απαιτούσε ταχύτητα, εξυπνάδα και προσοχή και περιελάμβανε τρεις φάσεις. Στην πρώτη τα πληρώματα ανά τρία επιδίδονταν στη συναρμολόγηση τριών τηλεφώνων από τα εξαρτήματά τους(πλήκτρα, ακουστικό κλπ) σε 1,5 λεπτό(βαθμολογία: 40, 25, 10), στην μεταφορά του καλωδίου από το ένα καρούλι στο άλλο σε 1,5 λεπτό(βαθμολογία: 40, 25, 10) και στην προσπάθεια να σηκώσουν το ακουστικό μετά από χτύπημα ενός τηλεφώνου σε συγκεκριμένα σημεία. Το μέλος του κάθε πληρώματος με εκκίνηση από το κέντρο της πλατείας με το χτύπημα του τηλεφώνου έτρεχε να προλάβει να σηκώσει το ακουστικό. Αν δεν προλάβαινε να το σηκώσει με το πρώτο κάλεσμα, έπρεπε να τρέξει στον επόμενο θάλαμο που θα χτυπούσε κ.ο.κ. Υπήρχαν τέσσερις θάλαμοι και η βαθμολογία κατανεμόταν ως εξής: 40 για τον πρώτο θάλαμο, 30 για το δεύτερο, 20 για τον τρίτο και 10 για τον τέταρτο.


Επίσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε η αναζήτηση από τα πληρώματα του καλλιτέχνη, που τους έφτιαχνε την καρικατούρα τους.
To «Ομιλείτε Παρακαλώ» μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatrastv.gr.
Το 46ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού συνεχίζεται τη Δευτέρα 21 και τη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου από τις 5μμ έως τις 9μμ με την προσφορά αίματος στον «Αιμοδότη», με την εύρεση εθελοντών και την Τσικνοπέμπτη με τα σχολεία να περιμένουν τους μεταμφιεσμένους εκπροσώπους των πληρωμάτων να τους παραδώσουν 5 εξωσχολικά βιβλία, να τσικνίσουν με μαθητές και καθηγητές, να φωτογραφίσουν την παράδοση στους μαθητές του σχολείου και να βάλουν στο σακούλι τους(δηλαδή στο κυνηγητικό γιλέκο τους) τη φωτογραφία. Το παιχνίδι θα κορυφωθεί το τριήμερο Παρασκευή 25 - Κυριακή 27 Φεβρουαρίου με τα θέματα σακούλας, δύο ακόμα φάσεις στο κέντρο της Πάτρας (η μία μεταμεσονύχτια), το κλασικό Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού το μεσημέρι της Κυριακής και το Πάρτι των Πληρωμάτων.


www.dete.gr

Σχόλια

  1. Να απολαύσεις και αυτές τις Απόκριες, όπως κάθε χρόνο!
    Φαντάζομαι τι θα γίνεται στην Πάτρα αυτές τις μέρες!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πατρα φημιζετε για το καρναβαλι της και ευχομαι η κριση να μην εμποδισει τον κοσμο να ερθει να απολαυσει για αλλη μια φορα το Πατρινο καρναβαλι!!


    Ειδα και το βιντεακι της προηγουμενης αναρτησης :) Απιθανο ειναι!!!!!!!!!!!! Ολα τα αλλα δεν σας αφορουν. Ειναι θεμα γραφειοκρατιας!

    πολλα φιλακιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ -ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλο μηνα και καλες αποκριες Χαρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περασατε καλα τις Αποκριες Χαρα??
    την καλημερα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χιχι εισαι η δευτερη που αναρτας για αυτο το βιβλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις