κάθε χρόνο την ίδια μέρα...



Αυτές τις ημέρες στη πόλη μου παιζόταν η θεατρική παράσταση "κάθε χρόνο την ίδια μέρα" με την Μαριάννα Τουμασάτου και τον Αλέξανδρο Σταύρου.

Μία παράσταση που σου αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση.. μία ρομαντική κομεντί.. γελάς, προβληματίζεσαι, στεναχωριέσαι... από όλα είχε αυτή η παράσταση!!!

Ήταν μια βραδιά θεατρικής απόλαυσης από κείνες που δυστυχώς σπάνια συναντάμε πια.
Από ό,τι διάβασα στο πρόγραμμα , το έργο το πρότειναν η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης στους Τουμασάτου και Σταύρου.
Βρίσκω την σκέψη τους πολύ έξυπνη!! Είναι από τα λίγα θεατρικά ζευγάρια που θα μπορούσα να πω πως έχουν το τέλειο "δέσιμο". Ήταν και οι δύο εξαιρετικοί κάτω από την σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Αρζόγλου.
Την συστήνω ανεπιφύλακτα...

Λίγα λόγια για το έργο:
Η υπόθεση του “Κάθε χρόνο, ίδια μέρα” (Same Time, Next Year) είναι απλή αλλά μεγαλοφυής. Ο George, ένας λογιστής του New Jersey και η Doris, νοικοκυρά από το Oakland συναντιούνται τυχαία σε ένα πανδοχείο στη Βόρεια Καλιφόρνια στον Φεβρουάριο του 1951 και περνούν την νύχτα μαζί. Παρά το γεγονός ότι και οι δυο τους έχουν οικογένεια αποφασίζουν να συναντιούνται έκτοτε μία φορά το χρόνο, στο ίδιο σημείο, την ίδια ημέρα.Για τα επόμενα 24 χρόνια, συναντούνται ανελιπώς και αναπτύσσουν μία ιδιόμορφη σχέση κατά την οποία συζητούν για τις οικογένειές τους, την κατάσταση στο σπίτι, την γέννηση των παιδιών τους, της αναποδιές αλλά και τις χαρές στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, ο Bernard Slade καταφέρνει ιδιοφυώς να αποτυπώσει στους 2 πρωταγωνιστές τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των εποχών που περνούν και να δείξει πώς αυτές επηρεάζουν ακόμη και την σχέση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο αποτελείται από 6 σκηνές - συναντήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα το 1951 (όπου συμβαίνει η πρώτη συνάντηση), 1956, 1961, 1965, 1970 και 1975.
Όσον αφορά την εκτέλεση η παράσταση χωρίζεται σε 6 σκηνές στο ενδιάμεσο των οποίων γίνεται βίντεο ανασκόπηση που ακολουθεί την χρονολογική εξέλιξη του έργου. Ο χαρακτήρας της Doris κερδίζει το κοινό με την μετάβαση από αφελής νοικοκυρά, σε παιδί των λουλουδιών, στυγνή επιχειρηματία και ώριμη κατασταλλαγμένη γυναίκα, κάτι στο οποίο σαφώς βοηθά η εξαιρετική ερμηνεία της Μαριάννας Τουμασάτου που πλαισιώνεται επαρκώς από τον Αλέξανδρο Σταύρου στο ρόλο του George. Σημαντικό στοιχείο είναι οι συχνές και όμορφες αλλαγές αμφιέσεων ενώ η εκπληκτική χυμεία του ζευγαριού (ώντας σύντροφοι και στη ζωή) δίνει κάτι το ξεχωριστό στην παράσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια το σκηνοθετικό βλέμμα του Κώστα Αρζόγλου κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες στην κίνηση, στάση, ένταση φωνής, συναίσθημα των πρωταγωνιστών.

Συντελεστές: μετάφραση: Μιχάλης Παπαμιχάλης, σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος, μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος, φωτισμοί: Παντελής Πετράκης.


καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

  1. Θέατρο...μια πικρή ιστορία για μας που ζούμε στην επαρχία και περιοριζόμαστε στις παραστάσεις που θα προλάβουμε όταν και άμα βρεθούμε στην Αθήνα...Καλημέρα,καλή βδομάδα :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνησω με την DKate,εμεις δυστυχως δεν εχουμε αυτη την πολυτελεια του να παρακολουθησουμε θεατρικες παραστασεις,λογω αποστασης απο την Αθηνα.Καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει το σενάριο και δεν ήξερα πως είναι ζευγάρι! Άσχετο αλλά με έβαλε να σκεφτώ κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο, να ξεχωρίζουν τους ρόλους οι ηθοποιοί ανάμεσα στο σανίδι και στο σπίτι. Πώς μια έκδήλωση αγάπης στη πραγματική ζωή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θέατρο ή όχι! :/
    Τι σου λέω τώρα θα μου πεις...

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιχτηκε κι εδω το εργο μα δεν πηγα..δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kali evdomada!!!i toumasatou einai poli poli kali kai agapimeni!!!filia! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..δειχνει πολυ ενδιαφερον το εργο..μου αρεσει πολυ το θεατρο!!

    Καλο απογευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσείς οι τυχεροί ...
    των μεγαλουπόλεων !!!
    Σας Ζηλεύω ...
    Καλό Απρίλη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα ακούγεται η παράσταση, αν ήμουν στην Πάτρα φυσικά...
    Σ' ευχαριστούμε για την παρουσίαση!
    Φιλιά!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dkate... και εμείς αν και Πάτρα, επαρχία θεωρούμαστε.. μην νομίζεις....!!!

    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λουλούδι μου, καλημέρες και καλώς όρισες!!!!

    το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουμε και εμείς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    φιλιά....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρκονάκι μου αγαπημένε.... πάντα είχα την ίδια απορία..!! Πως μεταμορφώνονται οι ηθοποιοί πάνω στο σανίδι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    φιλάκια, καλό μήνα να έχεις.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. cook... ήταν μία λατρεμένη παράσταση!!! αν ξαναέρθει, μην το χάσεις....

    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Leviathan.. ήταν όντως εκπληκτική...........!!!

    καλημερούδια.. καλό μήνα να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηλία.. αν σου αρέσει το θέατρο , μην χάσεις την παράσταση!!!

    φιλιά πολλά..... ανοιξιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Side21... τυχεροί... ότι έρχεται στην πόλη μας βλέπουμε.. δεν έχουμε και πολλές επιλογές!!!!

    καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. marianaonice νομίζω στην Αθήνα παίζεται για δέυτερη χρονιά....

    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ηλία καλό μήναααααααααααααα!!!!!

    το νου σου στους ψεύτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ πάντως απογοητεύτηκα από την παράσταση. Το κείμενο μου φάνηκε ¨λίγο¨. Ήθελα το κάτι παραπάνω σε κάθε περίοδο που παρακολουθούσα. Το θέμα από μόνο του παρόλο που ήταν πολύ δυνατό μου φάνηκε επιφανειακό. Το δεύτερο μέρος μου άρεσε περισσότερο. Οι ερμηνείες γενικά πολύ καλές ειδικά της Τουμασάτου, ήταν σα να το ζούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις