Πατρινό Καρναβάλι..!!


Και τώρα που ακόμα ένα καρναβάλι τελείωσε.. ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τι πήγε καλά και τι όχι.. τι κάνουμε σωστά και τι κάνουμε λάθος!! Μετράμε 190 χρόνια.. και όμως κάτι δεν πάει καλά..

Αγαπάμε τόσο πολύ το καρναβάλι μας και σίγουρα θέλουμε όλοι να βοηθήσουμε.. ας το κάνουμε λοιπόν.. ας μας δώσουν ενεργό ρόλο οι υπεύθυνοι ( εννοώ στους παλιούς καλούς καρναβαλιστές που έχουν διάθεση να βοηθήσουν).. κατανοώ ότι 30 και 40.000 άτομα δεν μπορείς να τα καλουπώσεις εύκολα..

η γκρίνια που παρατηρώ τον τελευταίο καιρό δεν βοηθάει, εμείς κάναμε πρώτοι την παρέλαση πέρσυ και φέτος δεν μας ανέφεραν.. η μουσική δεν μας αρέσει και 1002 αλλα παράπονα.. Ασ μην γκρινιάζουμε μόνο, ας βρούμε ενεργούς ρόλους.. ο ρόλος του δικαστή ας πούμε ότι είναι πιασμένος....

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν έχουμε θωρακίσει όλες τις πατρινές ευρεσιτεχνείες χρόνων.. κρυμένο θησαυρό, κάυση καρναβαλου, baby rally, κλπ και είμαστε τόσο "ανοικτοι" σε αντιγραφές.. καταλαβαίνω ότι ποτέ δεν μας ένοιαξε να κατοχυρώσουμε γιατι για εμάς είναι τρόπος ζωής και κάτι που αγαπάμε πολύ.. μήπως όμως ήρθε η ώρα? ας δούμε ότι το Ρεθυμνο έστησε διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό και μπήκε στο ρεκόρ Γκινές.. (με ιδέα δική μας και πάλι).. Μοσχάτο και Ρέντη είναι τόσο ίδια..
Και ναι θα μας αντιγράψουν .. λογικό μέχρι ενός σημείου, αλλά όχι και διεκδικούν την "πατρότητα" των δικών μας ιδεών..

όσον αφορά τα πολυάριθμα γκρουπ, φέτος είδα από κοντά τι συμβαίνει.. ρωτάς ένα παιδί "γιατί να πας σε αυτό το γκρουπ που δεν θα χαρείς τίποτα? " και η απάντηση έρχεται κατευθείαν "μα θα βγει όλη η τάξη μου εκεί, όλη η παρέα.. εγώ μόνη μου θα βγω?"... Και το αφήνεις με την ελπίδα να δει πόσο χάλια είναι και του χρόνου να αναζητήσει κάτι καλύτερο..

Βρέθηκα στην ουρά λοιπόν , ενός τέτοιου γκρουπ για να πάρω μία στολή.. 1 ώρα και 40 λεπτά... σε μία ουρά γεμάτη παιδιά με μέσο όρο ηλικίας 15... άκουσα να λένε "μπααα μην κανονίσεις τίποτα για σάββατο βράδυ, αφού θα έχουμε πιει στην παρέλαση".. άκουσα "είναι οι ίδιοι μαλάκες με πέρυσι οι αρχηγοί, αλλά αφού βγαίνουν όλοι εδώ" ..  είδα τους υπεύθυνους να φέρονται υπεροπτικά ( με 5000 συμμετοχες λογικό, αν σκεφτείς ότι και αυτοί 20 χρονών είναι ..).. είδα μερικές αποδείξεις της εφορίας πεταμένες στο πάτωμα...για παν ενδεχόμενο.. και βέβαια άκουσα να απειλούν παιδί που ήταν στο χώρο που παρέδιδαν τις στολές , ότι αν συνεχίσει να τραβάει βίντεο θα του πάρουν το κινητό.. όταν ρωτήθηκαν οι αρχηγοί για την ώρα συνάντησης απαξίωσαν να απαντήσουν και εδωσαν απλά ένα χαρτάκι που έγε ότι θα μαζετουν το Σαββατο στις 4.. μέχρι τις 8 που θα βγουν τα περισσότερα θα 'ηταν ήδη πιωμένα...

Είδα όμως και το πιο νεανικό γκρουπ.. 40 παιδιά μόνο .. και η ανιψιά μου σε αυτά.. που ΄πέρσαν εκπληκτικά.. ότι πιο αγνό.. έκαναν χορογραφίες στους δρόμους.. έτρεχαν, γελούσαν και τραγουδούσαν .. Αυτό ναι είναι Πατρινό καρναβάλι... Και πήραν και έπαινο για την παρουσία τους..

Βρέθηκα και στο τέλος της παρέλασης περιμένοντας το 86.. είδα όλα αυτά τα πολυάριθμα..  εγώ δεν θυμάμαι να έχω πιει σε παρέλαση.. διασκεδάζω και χωρίς αλκοόλ.. κάποια παιδιά όχι.. φταίνε τα παιδιά ή η παιδεία τους? μήπως και έτσι μεγάλωσαν? η οικογένεια τι ρόλο έχει παίξει? το δικό μας παιδί παρέλασε με πορτοκαλάδα και όμως πέρασε υπέροχα...

Και εντάξει μεταξύ μας τώρα.. θα τιμωρηθεί ο αρχηγός, θα βρεί ένα άλλο όνομα και του χρόνου θα είναι και πάλι εκεί.. να βγάλει λεφτά και να χαλάσει το καρναβάλι μας.. δεν τους νοιάζει αν βγαίνουν τελευταίοι.. μήπως τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι διαφορετικά? και προφανώς πρόληψης? το "μετά" δεν αφορά κανέναν...

Και ναι σωστά τιμωρήθηκε το 86 πέρυσι... και δείξαμε όλη μας την αυστηρότητα.. όμως έπρεπε να την δείξουμε και αλλού.. και εμένα η αλαζονεία του 86 δεν μου άρεσε, αλλά παραδέχομαι ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό και με πολλή δουλειά.. ξέρω όμως ότι η επιτροπή τελικά τους είπε να παρελάσουν μπροστά και δεν δέχθηκαν γιατί ήθελαν χρόνο προετοιμασίας και δεν μπορούσαν να υποσχεθούν την μη καθυστέρηση της παρέλασης.. μαγκιά τους που το είπαν .. όμως γιατί κανένας τους δεν βγήκε να το πει και απλά άφησαν τον κόσμο να βρίζει την επιτροπή και να δημιουργείται γύρω τους αυτός ο ντόρος?

Μήπως πρέπει να προβληματιστούμε??? μήπως πρέπει να ανασυνταχθούμε?? μήπως να αφήσουμε νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες να βοηθήσουν?? γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ακουστούν και να συνεργαστούν όλοι αν θέλουμε να κρατήσουμε την κορυφή..

Κατανοώ, σέβομαι και επικροτώ την κούραση όλων όσων τρέχουν για το άρτιο αποτέλεσμα.. εθελοντές και μή... και ξέρω και την αγάπη και την κούραση τους..
αυτά με αγάπη...

Σχόλια

  1. Για να τα λες εσυ που τα έζησες φαντασου τι είδαν τα μάτια σου!!!
    Και να σκεφτείς οτι το θέμα φέτος ήταν "Καρναβάλι χωρίς ουσίες" !
    Δυστυχώς Χαρά μου κάποιοι έχουν συνδέσει τη διασκέδαση απαραίτητα με το ποτό...τι κρίμα και τι παράδειγμα δίνουν στα νέα παιδιά και πόσο έχουμε ξεφύγει απο την εννοια του ξεφαντώνω πραγματικά και χαίρομαι γι αυτό με τη ψυχή μου!
    Και του χρόνου με υγεία,ήσασταν υπέροχοι...ΦΤΟΥ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις