Ριζότο με αγκινάρες..

+


Υλικά:
3 φλιτζ. ρύζι για ριζόττο
5-6 αγκινάρες
6-7 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
1 ποτηράκι λευκό κρασί
2 ντομάτες
2 λεμόνια
1 κρεμμύδι τριμένο
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές Φιλαδέλφεια (ή τυρί μασκαρπόνε)
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες (ξεφλουδίζοντας τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, κόβουμε το κοτσάνι τους και το σκληρό πάνω μέρος των φύλλων), τις κόβουμε στη μέση ( αφαιρούμε από το εσωτερικό τους το χνούδι με ένα κουτάλι), και τις τρίβουμε με τα λεμόνια. Έπειτα τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και το μισό χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

Στη συνέχεια χαράζουμε το κάτω μέρος από τις ντομάτες σε σταυρό και τις ζεματίζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομματάκια.

Βράζουμε το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό πάνω σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μια άλλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το σωτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, και το αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες στραγγισμένες και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε τα κομματάκια ντομάτας και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το τυρί. Ανακατεύουμε για να ενωθούν και σερβίρουμε.


καλή επιτυχία!!!


φιλιά σε όλους!!!!!!

Σχόλια

  1. καλημερα Ζαχαρουλα. καλη χρονια σου ευχομαι. να ρωτησω κατι για τα τρουφακια. μονο 2 μερες διατηρουνται στο ψυγειο?
    θα επρεπε για πολυ καιρο και μαλιστα εξω απο το ψυγειο τωρα τον χειμωνα.
    φιλια καρυστινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρασα να δω τί θα φάμε σήμερα αλλά... δεν είναι της αρεσκείας μου! Τις αγγινάρες, φιλενάδα, δεν τις μπορώ με τίποτα!
    Μήπως σου βρίσκεται κάτι άλλο για... μαμ;

    Υ.Γ. Η μαμά σου έχει βαρεθεί να μ'ακούει! Πλέον δεν με ρωτά ποιά είμαι... μ'έμαθε, χαχαχα!!!!!!

    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλη χρονια κι απο μενα νοστιμουλα μου , η συνταγη ειναι κουκλιστικη καλο Σαββατοκυριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρέχεις αλλά μας σκέφτεσαι!!!
    Ωραίες οι αγκινάρες αλλά αν τις τρώς μόνο εσύ????
    Φιλάκιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γύρισα και πέρασα να ευχηθώ καλή χρονιά! Με υγεία και ό,τι καλύτερο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ με τρελανε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γλυκειά χρονιά σου εύχομαι Ζαχαρούλα!!

    Έξοχο το ριζότο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oι αγγινάρες είναι αγαπημένες μου. Δεν τις έχω συνδυάσει όμως ποτέ με ριζότο, ωραίες θα είναι και έτσι.
    Τις προάλλες που έφτιαξα ένα ριζότο, έβαλα κι εγώ μερικές κουταλιές Φιλαδέλφεια και πραγματικά του πήγαινε πολύ!!
    Φιλάκια Ζαχαρένια, καλό βράδυ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Axxxx τρελλαινομαι για αγκινάρες οπως κι αν ειναι μαγειρεμένες.Ακομη και ωμες τις τρώω.

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζαχαρουλα μου,

    παροτι δε μου αρεσουν οι αγκιναρες, μου φαινεται ωραια αυτη η συνταγη!

    Εγω πηρα απο τα τρουφακια!

    Σε φιλω!
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οτιδήποτε + ρύζι = το αγαπημένο μου! Φιλάκια κοριτσάκι, καλή Κυριακή να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το έχω δοκιμάσει και είναι τέλειο
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραιο και ελαφρυ!!!ο,τι πρεπει μετα απο τη μασα των γιορτων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο,τι πρεπει το ριζοτο τωρα που ειναι και η εποχη της αγκιναρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγκινάρες ε;
    Είμαι και ιδιότροπη τρομάρα μου κι αυτές τις αγκινάρες μόνο που τις βλέπω με πιάνει κάτι : )))))
    Για το ριζότο όμως είμαι μέσα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γλυκειά μου Ζαχαρούλα καλησπέρα και Καλή Χρονιά!! Ριζότο με αγκινάρες δεν θα πάρω , φτιάχνω συνήθως ρύζι με αρακά , αλλά μετά χαράς θα πάρω εκείνα τα κολασμένα τρουφάκια !!!!
    πολλά σοκολατένια φιλιά , πάω τώρα να φάω ένα σοκολατάκι που έχω εύκαιρο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις