Καρναβάλι...



Αγαπημένοι μου φίλοι.. αποφάσισα να κάνω μία σειρά αναρτήσεων αφιερωμένες στην ιστορία και τα έθιμα του πατρινού καρναβαλιού!!! Γιατί καρναβάλι δεν είναι μόνον οι δύο παρελάσεις που όλοι ξέρετε.. είναι όλη η πορεία μέχρι εκεί.. Είναι δύσκολο, βέβαια, να μπορέσω να σας μυήσω στα άδυτά του… κάποιες στιγμές οι λέξεις ωχριούν… ο ενθουσιασμός περισσεύει.. και οι αναμνήσεις σε ταξιδεύουν..

Θα μιλήσουμε λοιπόν για την ιστορία του, τον κρυμμένο θησαυρό, τα μπουρμπούλια, τα ντόμινο, το baby rally, το καρναβαλικό εργαστήρι αρμάτων, το γάμο της Γιαννούλας της κουλουρούς, το καρναβαλικό κομιτάτο, τα κέρινα αυγά(…..), τα group, τα στέκια.. ξέρω ότι κάποια από τα παραπάνω μπορεί να μην τα έχετε ξανακούσει…. για όλα αυτά θα σας πω.. για τον τρόπο ζωής των πατρινών!!!

όταν μεγαλώνεις με το καρναβάλι, το έχεις μέσα σου... είναι ένα κομμάτι σου.. είναι κάτι που ίσως μπορέσω να σας εξηγήσω...


Η πιο εύγευστη και πολύχρωμη συνταγή, με βασικά υλικά την φαντασία, το κέφι, τον χορό και την τρέλα, ένα άξιο κομμάτι του πατρινού πολιτισμού. Ένα ατελείωτο πάρτυ με αμείωτους ρυθμούς που μεταμορφώνει την πόλη σε κέντρο διασκέδασης και φαντασίας συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλης της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Το Καρναβάλι της Πάτρας ανιχνεύεται σε μορφή υποτυπώδη στα μέσα του 19ου αιώνα. Το συναντάμε σε χορούς-συνεστιάσεις σε σπίτια και σε κάποιους δημόσιους χορούς, όπου κυριαρχούν οι ελληνικοί δημοτικοί χοροί και οι ξενόφερτοι της εποχής, πόλκα, μαζούρκα, καντρίλιες και βαλς. Σαν πρώτος αποκριάτικος χορός, θεωρείται αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Το βρίσκουμε όμως και στις ταβέρνες όπου οι Πατρινοί γλεντζέδες διασκεδάζουν με κρασί και με τραγούδια, αλλά και στην παρουσία κάποιων μασκαρεμένων, κυρίως τα βράδια. Η λαϊκή συμμετοχή αρχικά, ήταν μικρή. Ήδη από το 1865 έχει γίνει η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και λίγο αργότερα καταφθάνουν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, που με το προοδευτικό πνεύμα και τα τραγούδια τους μέσα στις λιγοστές ταβέρνες του λιμανιού και της παλιάς πόλης θα επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη του νεογέννητου καρναβαλιού.

Στη δεκαετία του 1870, που θεωρήθηκε περίοδος οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, θα εμφανιστούν τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το Δημοτικό Θέατρο, το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Τσίλερ θα παραχωρηθεί για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Το 1880 στην γιορτή του Αγίου Αντωνίου εμφανίζονται στους δρόμους οι πρώτες μπούλες. Στα ωραία χρόνια της Μπελ Επόκ έχουμε κάποια καλά Καρναβάλια και ιδιαίτερα τα χρόνια 1900, 1907 και 1909, στα οποία λαβαίνουν μέρος για πρώτη φορά άτομα απ' όλες τις κοινωνικές τάξεις. Τότε καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μικρασία) τα καρναβάλια ήταν υποτονικά, ενώ ο μεσοπόλεμος πέρασε με αβεβαιότητα, κρίση και μεμονωμένες εκδηλώσεις.

Τα χρόνια 1938 και 1939 είχαμε τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά προπολεμικά καρναβάλια. Από το 1940 μέχρι το 1950 λόγω της ξενικής κατοχής και του εμφυλίου δεν γίνονται καρναβάλια, με εξαίρεση κάποιους χορούς που έγιναν το 1940 χωρίς μεγάλο κέφι. Η μεταπολεμική αναβίωση τοποθετείται στα χρόνια 1951 και 1952 και γι' αυτή θα πρωτοπορήσουν οι μουσικοί όμιλοι Ορφέας και Πατραϊκή Μαντολινάτα. Το 1964 το Καρναβάλι ματαιώνεται λόγω του θανάτου του βασιλιά Παύλου. Το 1966, χρονιά ορόσημο για το Πατρινό Καρναβάλι, αφού εισάγεται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού με τη συμμετοχή 94 Πατρινών και όχι μόνο. Ένας θεσμός που άλλαξε την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού. Από το 1974 εγκαινιάζεται η σύγχρονη περίοδος που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής των καρναβαλιστών, οι οποίοι πρωταγωνιστούν και χρόνο με το χρόνο γιγαντώνουν ολοένα τις διαστάσεις της μεγάλης αυτής γιορτής τόσο σε ποσοτικά, όσο και σε ποιοτικά επίπεδα.

Για το καρναβάλι: Το πατρινό καρναβάλι περιλαμβάνεται στα κορυφαία της Ευρώπης και είναι μάλλον το πολυπληθέστερο σε συμμετοχή μεταμφιεσμένων, που φτάνουν κοντά στις σαράντα χιλιάδες στην μεγάλη παρέλαση. Είναι κατά βάση ιταλόφερτο και δεν σχετίζεται με τα αποκριάτικα παγανιστικά έθιμα της χώρας. Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από εκατόν ογδόντα χρόνια από τα σπίτια ντόπιων μεγαλοαστών ως χοροί μεταμφιεσμένων και από το 1870 πιο μαζικά, όταν οι ίδιοι πρωτο-χρηματοδότησαν την κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων. Αν και συναντάμε στο περιθώριο τη λαϊκή εκδοχή με τις «μπούλες» (πρόχειρη μεταμφίεση με ρούχα του άλλου φύλλου), κατά βάση το καρναβάλι παραμένει η γιορτή των αστών. Άλλα χαρακτηριστικά έθιμα είναι ο «πόλεμος» με τα κέρινα αυγά (;), ο σοκολατοπόλεμος ,τα μπουρμπούλια. Από το 1951 και μετά από μια παύση μιας δεκαετίας (βλέπε Κατοχή και Εμφύλιος), οργανωτής του είναι ο Δήμος της Πάτρας.



καλό καρναβάλι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(αυτή είναι η ευχή που ανταλάσσουν οι Πατρινοί από τις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνο και μέχρι την τελευταία παρέλαση της Κυριακής, φέτος 01 Μάρτη)

Σχόλια

  1. Περιμένω τις συνέχειες.Θέλω να μάθω για το καρναβάλι που τόσα χρόνια παρακολουθώ από την τηλεόραση και ποτέ δεν κατάφερα να το παρακολουθήσω από κοντά.
    Καλή σου μέρα κοριτσάκι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δρομάκι μου........... χαίρομαι που θέλεις να μάθεις...

    ελπίζω να μην είναι ένα βαρετό θέμα , αυτό που επέλεξα να ..καταπιαστώ!!!!

    του χρόνου θα είσαι επίσημη προσκεκλημένη μου... στο λέω από τώρα.. αντιρρήσεις δεν δέχομαι.. έχεις έναν ολόκληρο χρόνο να το επεξεργαστείς..!!!

    φιλιάααααααααααααααα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθόλου βαρετό ζαχαρούλα μου (διάβασα ΚΑΙ το σχόλιό σου) χαχαχα

    Περιμένουμε συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζαχαρούλα μου,όλος ο κόσμος ένα καρναβάλι πια,ας το διασκεδάσουμε τουλάχιστον:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και εγω να σου πω δεν ντυνομαι κτλ και δεν το εχω σαν γιορτη ...

    δεν ξερω γιατι κανονικα θα επρεπε να μου αρεσει

    μαλλον το βαρεθηκα
    ισως

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απ' όλα, αυτό που "κράτησα" ειναι ο ..σοκολατοπόλεμος :))

    μπραβο Ζαχαρουλα μου!
    πολυ καλη η ανάρτηση σου.

    φιλια μικρό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χωρις πατρα!!!!!! καρναβαλι δεν καταλαβαινουμε!!!!!!!!
    φιλια και περιμενω συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ...
    ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ.

    ΑΛΛΑ ΚΙ Η ΠΑΤΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κουκλίτσα μου πώς είσαι??
    Δεν προλαβαίνω αυτή την εβδομάδα να τα πούμε, έχω ανακαίνιση στο σπίτι,,,,,,,

    φιλιά και να μου προσέχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ενδιαφέρον γλυκια μου Ζαχαρενια!
    Περιμενω την συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είχα σκεφτεί το πόσο παλιό είναι το καρναβάλι μας μια και το θεωρούσα κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής μας!!! Μπράβο Ζαχαρούλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς παρακάτω έχουμε τον αλευροπόλεμο!
    Καλό καρναβάλι ζαχαρούλα!!!! άντε νάρθει με το καλό να ντυθούμε ξανά μπούλες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καρναβάλι έρχεται πάλι!
    Στο Πατρινό καρναβάλι έχω βρεθεί μόνο μια φορά και πραγματικά η ατμόσφαιρά του ήταν μοναδική!
    Πολύ κέφι!
    Θα σε παρακολουθώ για να μάθω για την ιστορία του και για το πώς θα διεξαχθεί το φετινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. PAVLO.. χαίρομαι που σου αρέσει η ιδέα μου!!!!

    κοίτα μην έρθεις καρναβάλι και δεν σε δω..............

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. vad.... ένα μεγάλο καρναβάλι!!!

    η ζωή θέλει τρόπο..και εμείς τον ψιλοέχουμε βρει!!!

    φιλιά δάσκαλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. skoulikius... εγώ δεν μπορώ να βαρεθώ το καρναβάλι... είναι όπως είπα τρόπος ζωής!!!!!!!!!!!!!

    χαχα.. δεν έρχεσαι καμιά βολτούλα προς τα εδώ... να ξεβαρεθείς?????

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαριλενάκι... θα έχουμε μία ολόκληρη ανάρτηση για τον σοκολατοπόλεμο και τους σοκολατορίχτες!! άλλωστε θα τους έχεις δει και σε κάποιες εκπομπές σε αθηναικά κανάλια, σε περίοδο καρναβαλιού!!!!

    φιλιάααααααααα............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. παπαρούνα.. πόσο γλυκιά είσαι κοπέλα μου!!! όσο και όμορφη!!!

    σε ευχαριστώ.....!!!!!

    καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. spyros1000... είπα.. δύο διαφορετικές φιλοσοφίες!!!

    δεν μπορώ να συγκρίνω τα δύο καρναβάλια...... και βέβαια είναι δύσκολο να βρεθώ στο καρναβάλι της Ξάνθης , αφού δεν αποχωρίζομαι την Πάτρα εκείνες τις ημέρες!!!!

    φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. clementine.... δεν πειράζει αν δεν τα πούμε αυτήν την εβδομάδα... αλλά δεν κανονίζεις κανά ταξιδάκι προς τα κάτω.... καρναβάλι έχουμε!!!!

    καλή δύναμη!!!!!! φιλιά σε σένα και στους υπόλοιπους 3!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. faraonίτσα μου..γλυκιά μου...!!!!

    το βρίσκεις όντως ενδιαφέρον??? χαίρομαι!!!!!!

    μείνε συντονισμένη για την συνέχεια λοιπόν!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. fanoula... είδες??????????????

    παύση για τον πόλεμο και μετά βουρ!!!!!!!!

    ετοιμάσου για μπουρμπούλια φέτος!!! κανονίζω ομάδα από μουρλές Κερκυραίες φίλες μου.... είσαι μέσα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Marconi μου... τι λες εσύ που θα είσαι και δίπλα... θα έρθεις κατά δω???????????????????????????????

    αλευροπόλεμος? για πες............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ερατώ.... μία = καμία....

    σε περιμένω.................

    καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ζαχαρουλα με όλο το τρέξιμο που εχω για ένα δυο τρία... μπουρμπουλια δεν θα έλεγα οχι...χοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραίες και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις, έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε πράγματα που δεν ξέραμε ομολογουμένως. Εσύ θα συμμετέχεις φέτος σε κάποια ομάδα στο καρναβάλι; Πες μας να τα μάθουμε κι αυτά! Καλημέρα και φιλί ζαχαρένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φοβερή παρουσίαση και περιμένω ανάλυση για όλα όσα είπες... μπορμπόλια, κέρινα αυγά κ.λ.π.!
    Καλά... πρέπει να περνάτε φοβερά!!! Πόσο θέλω να έρθω! Ξέρεις όμως τις δυσκολίες μου τώρα...
    Περιμένω πολλές φωτογραφίες και επεξηγήσεις!
    Και όχι! Το θέμα σου δεν είναι βαρετό!
    Φιλάκια πολλά και ρουφηχτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. fanoula... βρες ντόμινο.. και έσω έτοιμη!!! θα σφυρίξω....

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Maria.. χαίρομαι που βρίσκεις χρήσιμες και ενδιαφέρουσες τις παραπάνω πληροφορίες..

    εγώ θα βγω και στα δύο καρναβάλια.. στο καρναβάλι των μικρών με τις ανιψιές μου ως λουλουδάτος κλόουν, και στο καρναβάλι που όλοι ξέρετε.. σε ένα γκρουπ που θα λέγεται "τέλεια και πάυλα".... θα κάνω αναρτήσεις και για αυτά!!!

    καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ειρηνάκι αγαπημένο... φέτος μου την γλύτωσες... του χρόνου όμως ετοιμάσου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    φιλιάααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ilia............... σε φιλώ...

    ως γνήσιος καρνάβαλος έχω ήδη πάρει θέση στην αφετηρία!!!!!!!!!!!

    καληνύχτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις