To ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ..


Σας παραθέτω απόσπασμα από ένα βιβλίο αφιερωμένο στο καρναβάλι.. θα σας λύσει αρκετές απορίες νομίζω...


ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Όνομα πλήθους αγίων της εκκλησίας μας. Ο όσιος καταγόταν από τη Βέροια της Μακεδονίας και ασκήτεψε σ’ ένα σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στην πόλη. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου. Αυτή τη μέρα ‘ανοίγει’ και το Τριώδιογια τους Πατρινούς και μόνο. Ανατρεπτικά. Σαν Καρναβάλι. Σε εξαιρετική αλλά ακόμα αδημοσίευτη εργασία περί του Καρναβαλιού, του καρναβαλιστή Γιάννη Γεωργακάκη βρίσκεται εξάλλου μια πειστική εξήγηση: ‘Κατά την περιπλάνησή του στην έρημο, ο Άγιος Αντώνιος συναντιέται με μέλη της ακολουθίας τουΔιονύσου’. Αλιευμένο από το κεφάλαιο ‘Διόνυσος’ της ‘Ελληνικής Μυθολογίας’ του Τσιφόρου.

ΑΜΦΙΕΣΗ
Συχνά αναφέρεται και ως στολή και απαντάει στο ‘τι ντύνεστε, φέτος’. Πρόκειται για την κοινή ενδυμασία όλων των μελών του πληρώματος που προσδίδει στην παρέα την απαραίτητη ομοιομορφία. Συνηθέστερα ο λόγος γίνεται για δύο διαφορετικές (γυναικεία και αντρική), άλλοτε είναι η ίδια για όλους ή δύο διαφορετικές αλλά χωρίς… φυλικές διακρίσεις, ενίοτε δε οι στολές ενός πληρώματος είναι τρεις ή και περισσότερες, ανάλογα με το θέμα. Σε όλες τις περιπτώσεις στη λέξη αμφίεση κατηγοριοποιείται οτιδήποτε φοριέται από τα μέλη του γκρουπκαι αυτό έρχεται να επιβραβεύσει και το ομώνυμο βραβείο. Εσχάτως έχουν προκύψει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αμφίεσης ώστε να συγκρίνονται κατά το δυνατόν παρόμοια είδη στολών και κατ’ επέκταση να βραβεύονται περισσότερα πληρώματα. Οι κατηγορίες αυτές είναι: Καλλιτεχνική, κωμική, σατιρική και Πατρινή πρωτότυπη.

ΑΝΘΙΝΟ
Άρμα
που απαρτίζεται από λουλούδια και μόνο. Τα άνθη είναι συνήθως χιλιάδες, οι χρωματικοί σχεδιασμοί πανέμορφοι και η κατασκευή ολοκληρώνεται την τελευταία στιγμή, ώστε το άρμα να είναι φρέσκο και μοσχομυριστό. Στις μέρες μας λιγόστεψαν οι παρέες που φτιάχνουν άνθινα άρματα και τα βγάζουν στην παρέλαση.

ΦΕΡΤΕ

Τα ‘φέρτε’ είναι μια καθιερωμένη και άκρως επιτυχημένη κατηγορία θεμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού. Αποσκοπεί στην αναζήτηση – απ’ την πλευρά των πληρωμάτων – σπάνιων αντικειμένων και στην τοποθέτησή τους στο σακούλι, πριν την παράδοσή του μαζί με τις υπόλοιπες απαντήσεις. Υπήρξαν πολύ καλά ‘φέρτε’ στην ιστορία του θεσμού. Φέρτε ένα βασιλικό φυτεμένο μέσα σε γερμανικό κράνος, φέρτε ένα ζευγάρι χειροπέδες, φέρτε ένα γυάλινο μάτι, φέρτε το μεγαλύτερο λουκούμι.

ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
Το κομφετί στα ελληνικά. Ο πιο ειρηνικός πόλεμος! Από τα μπαλκόνια προς την παρέλαση, από το άρμα προς τα μέλη, από τον κόσμο στα πεζοδρόμια προς τα άρματα. Στην παρέλαση, στα σπίτια, στα πάρτι, στα μαγαζιά. Στα μαλλιά σου μπερδεμένο, στα ρούχα σου τα αποκριάτικα, μέχρι και στα εσώρουχα. Κι ύστερα στα σεντόνια, στο υπνοδωμάτιο, στην τουαλέτα, παντού. Απόδειξη καρναβαλιού τρανταχτή.

ΧΑΡΤΩΜΑ
Μέχρι το 1989 τα άρματα στην Πάτρα κατασκευάζονταν βάσει μιας παγκόσμια μοναδικής συνταγής, με παραλλαγές: Πρώτα φτιαχνόταν ο σκελετός, ο βασικός όγκος της όποιας παράστασης, που διαμορφωνόταν με κουφωτά ή μασίφ σίδερα τα οποία στερεώνονταν με οξυγονοκολλήσεις. Πάνω στα σίδερα απλωνόταν κατόπιν ‘κοτετσόσυρμα με μεγάλο μάτι’, για να δώσει επιφάνεια στους όγκους. Ακολουθούσε στρώμα βρεγμένης εφημερίδας, πασαλειμμένη με αλευρόκολλα, που ‘μαγείρευαν’ οι αρματάδες σε μισοβάρελα. Με περισσή τέχνη η εφημερίδα σχιζόταν και συγκρατιόταν πάνω στο σύρμα. Ύστερα ερχόταν το βρεγμένο χασαπόχαρτο (με αλευρόκολλα επίσης), μετά το λευκό πλαστικό που κάλυπτε όλη την επιφάνεια, μετά τα χρώματα. Ύστερα ήρθε το φελιζόλ… Σε μπάλες.

ΧΟΡΗΓΟΣ
Τελευταία υπάρχουν πολλοί. Εδώ μας ενδιαφέρει ο χορηγός του ‘Κρυμμένου Θησαυρού’. Αυτός είναι συνήθως ένας κάθε χρόνο – υπήρξαν και χρονιές που είχαμε δύο. Πρόκειται για το προϊόν ή την εταιρεία που αναλαμβάνει την χορηγία του παιχνιδιούκαι μας ακολουθεί στις διάφορες φάσεις. Παλιότερα ο Άλκης Στέας έφερνε χορηγούς απ’ την Αθήνα. Τελευταία το παιχνίδι στηρίζεται κυρίως σε τοπικούς. Όποιοι κι αν είναι εμείς τους αγαπάμε τους χορηγούς. Αν μη τι άλλο ‘βάζουν’ τα πιο εύκολα θέματα!

Το καρναβάλι σε χρονολογίες..

1850 Οι Πατρινοί χορεύουν μαζούρκα, πόλκα, βαλς και καντρίλιες σε δημόσιους χορούς. Τα μασκαρέματα γίνονται με πρόχειρα μέσα.
1893 Εμφανίζονται οι πρώτοι εποχούμενοι μεταμφιεσμένοι (πιερότοι με ποδήλατα)
1907 Δημιουργείται η «Εταιρεία εορτών» και αναλαμβάνει την υλοποίηση του Καρναβαλιού. Προκηρύσσεται διαγωνισμός με βραβεία για τα καλύτερα άρματα. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Καρναβάλι στην Πάτρα.
1953 Ο Καρνάβαλος αποκτά περιστρεφόμενο κεφάλι και σύρει την παρέλαση κινώντας τα χέρια του χαιρετώντας τους καρνιβαλιστές.
1957 Αστυνομική διάταξη απαγορεύει την εμφάνιση αρμάτων που διακωμωδούν πολιτικά πρόσωπα και μπορούν να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης.
1958 Απαγορεύεται η ευθεία βολή σοκολάτας.
1964 Ματαιώνεται ο Καρναβάλι λόγω του θανάτου του Βασιλία Παύλου.

Κρυμμένος Θησαυρός
1967 Ο Άλκης Στέας πετυχαίνει και … «γλυκαίνεται» στο ρόλο του ισόβιου παρουσιαστή.
1969 Παρατηρείται για πρώτη φορά συμβατότητα ανάμεσα στη μεταμφίεση του αυτοκινήτου και του πληρώματος που κουβαλάει. Η λέξη «Πλήρωμα» κυριολεκτεί και καθιερώνεται
1979 Το πλήρωμα «Playmobil» αριθμεί 70 μέλη – πλήθος ασύλληπτο για την εποχή. Εντυπωσιάζει αλλά … αποκλείεται! Η λέξη «διαφήμιση» ακούγεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού.
1984 Παρελαύνει πλήρωμα με 385 μέλη! Καταργούνται τα χρηματικά βραβεία, κατόπιν αιτήματος των ίδιων των πληρωμάτων.
1990 Το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού» συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής με ένα παιχνίδι 25 ημερών. Θέματα και αποτελέσματα θα μεταδίδονται πλέον ραδιοφωνικά. Τα πληρώματα που παρελαύνουν είναι για πρώτη φορά 100. Ποτέ ξανά Δε θα είναι λιγότερα. Πρωτακούγεται και πρωτοχορεύεται στην Πάτρα ο χορός λαμπάντα, αλλά και το ¨Πατρινό Καρναβάλι για πάντα»
1991 Έντονη συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνει το Καρναβάλι, λόγω της βαριάς ατμόσφαιρας με αφορμή τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου. Τελικά διοργανώνεται υπό τους ήχους του «GivePeaceachance».
1995 Το MTVκαλύπτει δύο 24ωρα προγράμματος ονόματι «CarnivalWeekend» με εικονικές συνδέσεις με Ρίο ντε Τζανέιρο και Πάτρα
1999 Στις 9 Μαρτίου πεθαίνει ο Άλκης Στέας, αφήνοντας τον Κρυμμένο Θησαυρό … ορφανό.
2002 Το 37ο Κυνήγι διαρκεί 103 μέρες! Είναι το μεγαλύτερο της Ιστορίας του Κρυμμένου Θησαυρού.

«… πιστεύω πως το Καρναβάλι χωρίζεται σε δύο περιόδους, την προ και την μετά του Κυνηγιού του κρυμμένου Θησαυρού…» Άλκης Στέας

Σχόλια

  1. Φιλενάδα... τόσα πολλά πράγματα!!!
    Είναι συναρπαστικό να ζεις στους ρυθμούς του καρναβαλιού!
    Πολλά μου κάνανε εντύπωση...
    το άνθινο,
    το πλήρωμα «Playmobil» που αποκλείστηκε (γιατί;...όμορφο πρέπει να ήταν!),
    και αυτό που αναφέρεις... "Απαγορεύεται η ευθεία βολή σοκολάτας", χαχαχα!
    Φιλάκια μωρό μου και καλό Σαββατοκυριακο!

    Υ.Γ.Τί μέρα έχουμε αύριο;;;;
    Τα... παρατράγουδα τα έμαθα... θα σε πάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω πληροφορίες και κακό!!!
    Πρώτη φορά χάρη στα posts σου μαθαίνω τόσα πολλά για το Πατρινό Καρναβάλι.
    Καλό ΣΚ Ζαχαρούλα μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειρηνάκι.... είναι συναρπαστκό όντως!!!

    η ευθεία βολή σοκολάτας , απαγορεύεται διά ροπάλου.... έχουμε σοκολατοπόλεμο... και δύο συλλόγους σοκολατοριχτών!!!!!!!

    φιλάκια πολλά.. πολλά.. πολλά..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΕΝΑ.... είπα να κάνω ένα αφιέρωμα, καθώς νομίζω ότι πολλοί δεν θα ξέρουν κάτι περισσότερο από την τελευταία παρέλαση!!!

    φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαράς το κουράγιο σας πάντως να ερμηνεύεται όλα αυτά.
    Εγώ θα προσπαθούσα να κλέψω λίγο ε όχι πολύ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον το γλωσσάρι! Διάβασα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πωπω καταπληκτικη αναλυση του θεματος καλε μπραβο

    τωρα εγω αμα πω οτι τις αποκριες δεν ντυνομαι ..θα φανω σαν σπαστικο ε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έχω περάσει απίθανες ημέρες και νύχτες σαν φοιτητής πριν πολλά χρόνια. Είχα την τύχη να κατέβω με γκρουπ που άφησαν ιστορία στο θεσμό (καφέ - καφέ, T-quero) αλλά και άλλα πιο παρεϊστικα (καπέλα). Συνολικά είχα 5 συμετοχές με γκρουπ, τώρα βλέπω τις στολές και θυμάμαι πόσο αδύνατος ήμουν τότε :)
    Τότε που ήταν λιγότερο εμπορικά τα πράγματα, που γινόντουσαν καταπληκτικά πάρτυ σε σπίτια, που χάναμε την εξεταστική του Φεβρουαρίου!
    Ανεπανάληπτες στιγμές...

    Και επειδή ξημερώνει η γιορτή σου, Χρόνια σου Πολλά Ζαχαρούλα μου πάντα χαρούμενη με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ!!!!!!!!!!!
    Φιλενάδα μου αγαπημένη σου εύχομαι ολόψυχα ότι ποθείς!!!!!!!!!!!!!
    Υγεία, ευτυχία και όχι άλλες αναποδιές!
    Σε σκέφτομαι και σ'αγαπώ πολύ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θυμάμαι μικρός που έβλεπα την παρέλαση και τον Άλκη Στέα με το ευτυχείτε!!!

    Καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Ευτυχείτε"!!! το θυμάσαι;
    Καλά τέτοιες πληροφορίες πουθενά!!!
    Μπράβο ζαχαρούλα, να΄σαι καλά!
    Αλήθεια πετάνε τώρα σοκολάτες στο καρναβάλι!!!
    Πολύ θα μου άρεζε!!!

    Χρόνια σου πολλά καλή μου!!
    Να΄σαι πάντα καλά να΄σαι γερή και ευτυχισμένη!!!:))

    φιλακια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενημερωτικό!
    Ευχαριστούμε Ζαχαρούλα!
    Καλές απόκριες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπήρχε καλύτερος από τον Άλκη Στέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το δώρο μου για σένα εκτός από την καρτούλα που σου έστειλα...

    "Σουρτουκεύω" : …σημαίνει γυρίζω στους δρόμους και δεν έχω συμμαζεμό!

    Εξαιρετικά αφιερωμένο για σήμερα!!!!
    Ρώτα την μαμά σου!!!!!!!!!!
    χαχαχαχαχαχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Anastasia... είναι χαρά να μιλάμε για το καρναβάλι μας!!!!

    καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημιουργία μου.... χαίρομαι που μαθαίνεις!!!!! φιλάκια πολλά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. σκουλικάκι.. σεν θα φανείς σπαστικό.. απλά θα σε προκαλέσω να κατέβεις μία χρονιά μαζί μου στο καρναβάλι της Πάτρας!!!!!!!!!!

    καλή εβδομάδα από αύριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Gianni ... καφέ καφέ.... από τα ομορφότερα πληρώματα μέχρι τώρα.. χαίρομαι που έχεις καλές αναμνήσεις από το καρναβάλι μας!!!!

    Την Τρίτη γιορτάζωωωωωωωωω..... Χαρά με λένε (Χαρίκλεια)....

    όμως δέχομαι και τις ευχές για το ψευδώνυμό μου!!!!!!!!!!!!!!!!

    καληνύχτες, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειρηνάκι μου γλυκό..... την Τρίτη γιορτάζωωωωωωωωωωωωωω....... κρατάω τις ευχές σου και σου στέλνω ένα μεγάλο φιλί και μία σφιχτή αγκαλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άλκης Στέας... αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού μας!!!!!!!

    Παύλο..καλό βράδυ... καλή εβδομάδα από αύριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. marian... πολλές σοκολάτες!!!!!!! αφού έχουμε σοκολατοπόλεμο και σοκολατορίχτες!!!!!!!!!!!!!!!!

    Την Τρίτη είναι η γιορτή μου, Χαρά είναι το κανονικό μου όνομα!!!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες!!!!!!!!!!!

    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. marianaonice... έπεται και συνέχεια!!!!!!!!!!!!!!!!!

    σε φιλώωωωωωω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kiki.... όντως.. αναντικατάστατος!!!!!!!!!!!!!!!!!

    σε φιλώ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειρηνάκι... σουρτουκεύω... μου ταιριάζει σήμερα!!!!!!!!!!!

    χαχα... φιλάκια!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλησπέρα Ζαχαρούλα.
    πως φαίνεται οτι άγαπας το καρναβάλι αλλα και τον τόπο σου.
    μ ερέσει αυτο όπως μ αρέσει και το γλωσάρι
    θα το μελετήσω προσεκτικά για να ξεστραβοθώ..
    φιλιά Κυριακάτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. κάνω print και μελετώ! αξιολογότατο post! χαρά στο κουράγιο σου! thaaaanx ;-)

    *καλή μας εβδομάδα, είπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζαχαρούλα ωραίο blog. Πολύ ενημερωτικές οι αναφορές στο καρναβάλι. Σου στέλνω το link http://nedousa.cti.gr/ με το διονυσιακό δρώμενο που γίνεται στο χωριό μου κάθε Καθαρά Δευτέρα και έχει πολλά στοιχεία για το καρναβάλι αλλά και ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με αφήγηση του καθηγητή λαογραφίας Μ.Μερακλή. Έκανα και τη διαφημισή μου.χαχα. Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. venceremos.... έλα στην Πάτρα και θα τα μάθεις όλα χωρίς να ξεστραβωθείς!!!!!!!!!!!!!!! χαχα...

    φιλάκια , καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. mad... καιρό έχω να σε δω....

    σε ευχαριστώ πολύ.... ειλικρινά!!

    προσπαθώ να αποδώσω με απλές αναρτήσεις την κουλτούρα του Πατρινού Καρναβαλιού!!!!!!!!!!!

    φιλιά, καλημέρες, καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανταπόκριση κατ'ευθείαν από το καρναβάλι ε?
    Τι ωραία...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. barel.... απίθανε καλλιτέχνη... χαίρομαι πάρα πολύ που βρέθηκες στο blog μου.... να βάλω μία τεντουρίτσα?????

    και τώρα που "βολεύτηκες".. να σου πω ότι εγώ για αυτό το καρναβάλι δεν είχα ακούσει ποτέ..συνήθως εκείνες τις ημέρες που κάνουν τα αφιερώματα , εγώ καρναβαλίζομαι και τα χάνω αυτά!!!!! διάβασα με μεγάλη προσοχή το post και ανακάλυψα έναν καινούριο θησαυρό!!!

    σε ευχαρίστω...............

    και να περνάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είσαι όντως Πατρινιά!!!!!! :))
    Φοβερή ενημέρωση!! Τυχερουλα να περάσεις τέλεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγάπη μου το "ζαχαρούλα" να μην γιορτάσει κι αυτο;;;;;
    Γιατί δηλαδή να είναι παραπονεμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα σας . Το καρναβάλι σας είναι πραγματικά φανταστικό . Το έχω ζήση δύο φορές ( σπουδάζει ο γιος μου εκεί) και θα προσπαθήσω να το ζήσω και φέτος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν ξέρουμε τελικά για το καρναβάλι...

    Φαντάζομαι τη χαρά και τη ζωντάνια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου...

    Σε φιλώ. Να χαμογελάς ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. road...γλυκιά μου... Πατρινιά γέννημα θρέμα!!!!!! και τοαπολαμβάνω!!!

    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. b.kalamiotis.. σας ευχαριστώ πολύ!!

    να το ζήσετε και φέτος... κάπου εκεί στο πλήθοε των "τρελών"..θα είμαι και εγώ να σας χαμογελώ!!!!

    καλή σας ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. kalynama... Και πόσα άκομα που δεν έχω γράψει... άσε που θεωρώ ότι οι λέξεις ίσως να μην φτάνουν να σας μεταφέρω τι σημαίνει καρναβάλι!!!

    να χαμογελάτε και εσείς!!!! φιλιά πάρα πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις