μηλόπιτα και τάρτα.....


καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!!!!

τι κάνουμε????? Στην Πάτρα όλα κυλάνε ίδια... κρύο πολύ... και από αύριο πάλι βροχές λένε...!!!! Είμαι όμως πολύ χαρούμενη γιατί μία φίλη από τα παλιά μου ζήτησε να ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια..!!! Την περιμένω την Τετάρτη στο σπιτάκι μου.. ανυπομονώ τόσο πολύ!!!!

Σπιτάκι μου όμως και σήμερα το απόγευμα... και λέω να σας ξαναβάλω την συνταγή της μηλόπιτας που έφτιαξα εχθές.. μία συνταγή της καλής μου φίλης Μαρίας Τζιρίτα... καθώς και μία συνταγή που έχω φτιάξει 2 φορές και έχουν ενθουσιαστεί οι πάντες.. άρτα χρωματιστή λαχταριστή" διάβασα στην una cucina.. και μου κέντρισε το ενδιαφέρον!!!!

Μηλόπιτα λοιπόν..
Για τη ζύμη
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι (μια πρέζα)
8 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 βιτάμ
Για τη γέμιση
4 μέτρια κόκκινα μήλα
2 κουταλιές της σούπας φουσκωτές αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Σκόνη γαρύφαλλο μια πρέζα
1 φλυτζάνι ζάχαρη (ή φρουκτόζη ή καντερέλ)
1 φλυτζάνι καρύδια ελαφρώς κοπανισμένα
1 φλυτζάνι σταφίδες που έχουμε μουλιάσει σε κονιάκ
1/2 βιτάμ
 
Εκτέλεση
Βάζουμε σε πλαστική λεκάνη το αλεύρι με όλα τ'άλλα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι αρκετά μαλακή για ν'ανοίξει. (Προσθέτετε αλεύρι ή νερό αναλόγως). Την πλάθουμε σε μπάλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την βάζουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φετούλες μικρές, τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. Το βούτυρο το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε μέσα στα μήλα.
Βγάζουμε τη ζύμη μας απ'το ψυγείο κι αφού αλευρώσουμε τον πάγκο μας ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό, υπολογίστε για ένα μέτριο ταψάκι που να καλύψει και τις άκρες. Σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι τοποθετούμε το φύλλο αυτό, φροντίζοντας να περισσεύει στα πλαινά για να γυρίσει μετά από πάνω. Προσοχή να μην είναι λεπτό το φύλλο και τρυπήσει. (Θα χυθούν τα υγρά της γέμισης και θα καταστραφεί η πίτα).
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψάκι, πάνω στο φύλλο κι έπειτα ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη κου κουνάμε το ταψάκι ή ανακατεύουμε ελαφρώς για να πάει παντού. Αυτό το κάνουμε για να μην βγάλουν υγρά τα μήλα και μας μαλακώσουν και τρυπήσουν το φύλλο.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σ'ένα μικρότερο φύλλο, το οποίο θα τοποθετήσουμε πάνω στη γέμιση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Έπειτα γυρίζουμε το κάτω φύλλο που περισεύει στα πλαϊνά, έτσι ώστε να ενωθούν τα δυο κομμάτια της ζύμης και να κλέισει εντελώς. Στη συνέχεια κάνουμε αρκετές τρύπες με το πηρούνι στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου μας.
Θα καταλάβετε ότι η πίτα είναι έτοιμη, όταν θα έχει πάρει ένα ωραίο καφέ ανοιχτό χρώμα. Τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε περίπου 15 λεπτά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (προαιρετικά). Μπορεί να σερβιριστεί και με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι και σιρόπι βύσσινο, αλλά και σκέτη είναι εξαιρετική!
Αυτό το γλυκό έχει εξίσου υπέροχη γεύση αν αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήσουμε φρουκτόζη ή κάποιο άλλο υποκατάστατο, σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες, ή έχουμε στην οικογένεια κάποιον με πρόβλημα ζαχάρου.


ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη της τάρτας θα χρειαστούμε:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κ.γ. ζάχαρη,
1 κ.γ. αλάτι,
2/3 κούπας βούτυρο ανάλατο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας κρύο νερό.

Για την γέμιση της τάρτας θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο κρεμμύδι (Κουμεώτικο),
1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά,
1 κτΣ άνηθο,
3 ντομάτες ώριμες,
2 κ.σ. ελαιόλαδο,
250 γρ φέτα,
3 αυγά,
1 γιαούρτι (200γρ),
½ φλ. Γάλα,  
3 κτΣ τριμμένο ρεγκάτο τυρί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με την ζύμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, ραντίζουμε το μίγμα με νερό και δουλεύουμε το μίγμα ελαφρά, ώσπου να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου και στην συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλο και την στρώνουμε σε μια ταρτιέρα ή στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28-30 εκατοστά.
Τρυπάμε με ένα πηρουνάκι όλη την τάρτα και την ψήνουμε για πέντε λεπτά στους 190 βαθμούς.
Τώρα ήρθε η ώρα της γέμισης…
Σε ένα φαρδύ τηγάνι προσθέτουμε τα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά
Μετά προσθέτουμε τις πιπεριές και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. 
Αφού έχουμε βγάλει την τάρτα, προσθέτουμε ως βάση την φέτα σε κυβάκια ή σε τρίμμα
Περιχύνουμε την φέτα με τις τριμμένες ντομάτες και πασπαλίζουμε με τον άνηθο
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα, ώσπου να ομογενοποιηθούν
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε το μίγμα επάνω στα υπόλοιπα υλικά και πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο και το τυράκι μας
Η τάρτα μας είναι έτοιμη για ψήσιμο…
Ψήνουμε περίπου 35 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να δέσει η κρέμα
 
ελπίζω να φτιάξετε και τις 2 συνταγές.. και να σας ενθουσιάσουν τόσο όσο εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους.... 
 
σας φιλώ όλους..πέρα για πέρα... 
 

Σχόλια

  1. Ζαχαρούλα μου η μηλόπιτα φαίνεται πεντανόστιμη σίγουρα θα τη δοκιμάσω γιατί έχω και μια αδυναμία στα γλυκά χα χα χα !!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΓΛΥΚΟ!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΩ ΚΟΥΖΙΝΑ!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ μου..Αχ!! τι μας κάνεις κορίτσι μου ...πάνω που λέμε να κάνουμε κράτει... να η μηλόπιτα...να η ταρτα...πως να αντισταθώ η γυναικα....!!!! χι..χι.. φιλακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζαχαρούλα μου καλώς σε βρήκα!! Λέω να αρχίσω με την μηλόπιτα και θα σου πω εντυπώσεις!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζαχαρούλα καλώς σε βρήκα!! Μου αρέσει το μπλογκ σου και θα γίνω μέλος!! Σου εύχομαι καλή χρονιά και δημιουργική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sophie καλημέρα!! να την δοκιμάσεις, είναι απλή αλλά πεντανόστιμη!!!

    φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fotolabida1 ελπίζω όταν την φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις!!

    καλημέρες!!!!!!!!!!!!!

    καλώς όρισες στο νοστιμότατο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρουλάκι.. να μην αντισταθείς!!!!

    φιλάκιααααααααααααααα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. tzeni xr. καλώς όρισες... ελπίζω να έρχεσαι συχνά από τα μέρη μου!!

    και βέβαια θα περιμένω εντυπώσεις!!

    σε φιλώ...και σε ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. roadartist αγαπημένη μου καλλιτέχνιδα!!!!! να σου στείλω ένα κομματάκι??????????

    καλή Κυριακή να έχεις!!! σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mania καλώς όρισες.... να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια!!!

    καλή χρονιά και σε εσένα.. και από εδώ και στο εξής να τα λέμε συχνά ε???

    καλημέρες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις