ΤΕΝΤΟΥΡΑ... ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΝΗ ΚΑΛΛΟΝΗ!!!!!!

... με 'Ονομα... Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται πιθανώς από την ιταλική tintura και γαλλική teinture, δηλ. εκχύλισμα και χρώμα, βαφή, λόγω του χαρακτηριστικού σκούρου καφέ χρώματος του ποτού.
... με Περιεχόμενο... Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης νερατζιού, κίτρου κ.λ.π.
... με Ιστορία... Η "Τεντούρα Κάστρο" είναι το κατ'εξοχήν ηδύποτο της Πάτρας. Άλλωστε λίγες πόλεις διαθέτουν δικό τους λικέρ. Η προέλευσή της σύμφωνα με την παράδοση ανάγεται γύρω στον 15ο αιώνα, την εποχή των Ενετών. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και "μοσχοβολήθρα" επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια.
...Πώς και που ... Σήμερα πίνεται παντού, στο εστιατόριο μετά το φαγητό, στο καφενείο και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνοδεύεται ωραία με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω πληροφορίες, προέρχονται από την ποτοποιΐα "Χάχαλη", η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές της περιοχής των Πατρών. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον περασμένο αιώνα από τη Χίο..
Η ετικέτα, το κουτί και γενικότερα η καλλιτεχνική επιμέλεια της Τεντούρας "Κάστρο" φέρουν την σφραγίδα της ζωγράφου Ευθαλίας Χάχαλη.

Σχόλια

  1. H tentoura einai apla kataplhktikh !!!!!!!

    Kai to neo proion loukoumia tentouras apo o,ti ema8a skizei !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε/η σε βρίσκω ενημερωμένο/η... όντως λένε ότι είναι πολύ καλά... Σε λίγο καιρό θα κερνάμε και λουκούμια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και να φανταστείς τώρα που είχα κατέβει στην Πάτρα για το καρναβάλι πέρασα από ένα μαγαζί που πούλαγε και δεν αγόρασα. Δεν πειράζει στην επόμεη επίσκεψη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ Μαράκι!!! παράλειψη...
    σημειώνω φάουλ!!!

    μην στεναχωριέσαι όμως..έχεις φίλες Πατρινές..έτσι δεν είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια έχω! και φαίνετε να είναι μάλιστα πολύ καλές ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις