ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ - ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ ΖΑΙΡΗ



"Αστέρια στην άμμο"... μία παρουσίαση γεμάτη αγάπη.. και αστέρια.. Ευχαριστώ πολύ όλους για όλα...


τα συναισθήματα την ώρα που διάβαζα πολλά και πως να τα εκφράσω...



Ρένα Ρώσση Ζαίρη … πρώτη επαφή μαζί της, συγγραφικά, το 2005, με τον “τελευταίο χορό της Σαλώμης”.. από τότε το ραντεβού μας ανανεώνεται κάθε χρόνο όπου περιμένω πάντα με αγωνία το καινούριο της βιβλίο… και εδώ θα πω το κλασικό , περιμένω 1 χρόνο για να διαβάσω 2-3 μέρες το πολύ… δεν με έχει πάρει ποτέ παραπάνω ομολογώ!!!

Αυτή η γλυκύτητα που καθρεπτίζεται στο πρόσωπο της , το χαμόγελο της και η αγάπη που απλόχερα μοιράζει σε όλους , είναι και ότι θα διαβάσετε στα βιβλία της.. Δεν μπορώ εννοείται να ξεχωρίσω και να σας μιλήσω για το αγαπημένο μου βιβλίο από τα 13 που έχω διαβάσει για ενηλίκους, γιατί παραμύθια αν δεν κάνω λάθος είναι κάπου στα 150. Κάθε βιβλίο της έχει το δικό του άρωμα , την δική του γεύση .. όλα όμως έχουν κάτι κοινό, μία πλοκή που δεν σε αφήνει να τα αφήσεις..
«Αστέρια στην άμμο» αυτήν την φορά λοιπόν.. ένα βιβλίο που σε ιντριγκάρει από τον πρόλογο του.. από την στιγμή που διαβάζεις ότι ένας γέροντας 80 χρόνων, την πλησίασε και της ζήτησε να τον ακούσει και να αποτυπώσει σε χαρτί την ιστορία της ζωής του, τώρα που πλησιάζει στην δύση του … Αυτό από μόνο του νομίζω  είναι και ένας πολύ καλός λόγος να διαβάσετε αυτό το βιβλίο… στην ζωή μας όλοι νομίζουμε ότι ζούμε τα χειρότερα , όμως πάντα θα υπάρχει και η ιστορία του διπλανού, να μας θυμίσει ότι πρέπει να χαμογελάμε αφού πάντα υπάρχουν και χειρότερα σενάρια από αυτά που βιώνουμε ή που το μυαλό μας σκαρφίζεται… γιατί η ζωή, ως γνωστόν, είναι ο καλύτερος συγγραφέας!!!
Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη της γης.. θα κάνουμε ένα πέρασμα και από την Πάτρα που σημαίνει πολλά για την Ρένα, την Αθήνα, την Χαλκίδα, την Βαρκελώνη, την Ρώμη ,  αλλά στην Ύδρα είναι που θα σεργιανίσουμε σε κάθε στενό , σε κάθε γωνιά, θα βουτήξουμε στα κρυστάλλινα νερά της, και θα γευτούμε τα υπέροχα γλυκά της … Θα κάνουμε και Ένα πέρασμα από την μακρινή Ινδία, σύντομο αλλά ικανό να μας θυμίσει ότι όσο και αν απομακρυνθούμε από το πρόβλημα , αν δεν το λύσουμε , θα μας ακολουθεί και θα μας στοιχειώνει για πάντα…

Θα γνωρίσουμε έρωτες παιδικούς και εφηβικούς.. έρωτες που σαρώνουν, έρωτες που πληγώνουν, σχέσεις που μας επιβάλλουν και αγάπες που δεν σβήνουν ποτέ… Θα αγαπήσουμε κάποιους ήρωες και θα εκνευριστούμε με κάποιους , όπως γίνεται σε όλα τα βιβλία άλλωστε… ο καθένας όμως θα μας οδηγήσει στο τέλος, από το δικό του σοκάκι.. θα μας αφήσει να δούμε τον πραγματικό του χαρακτήρα από μια μικρή χαραμάδα και θα μας ανατρέψει όσα το μυαλό μας έχει δημιουργήσει.. και εκεί βρίσκεται η μαγεία..

Σε αυτό το βιβλίο  Είναι έντονο το στοιχείο της οικογένειας … της δύστροπης γιαγιάς.. του καλύτερου μπαμπά.. της αδύναμης μαμάς.. ρόλοι που ανατρέπονται σελίδα την σελίδα.. και η φιλία όμως είναι θέμα που θα μας προβληματίσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου… φιλία ανάμεσα σε αγόρια , σε αγόρια και κορίτσια, σε άντρες και γυναίκες.. φιλίες που δοκιμάζονται..όπως και στην καθημερινότητα μας.


Θα διαβάσουμε για Υποσχέσεις που δίνονται σε ζωντανούς και νεκρούς αλλά είναι αδύνατον να κρατηθούν, γιατί η μοίρα έχει άλλα σχέδια και η καρδιά χτυπάει διαφορετικά..

Κάθε ήρωας αυτού του βιβλίου , ακόμα και αν η εμφάνιση του μπορεί να διαρκέσει 1-2 προτάσεις , έρχεται για να μας δώσει ένα μάθημα .. να μας κάνει να προβληματιστούμε και γιατί όχι να παραδειγματιστούμε… Οι άνθρωποι που έρχονται στην ζωή μας , είναι όλοι ένα μάθημα για εμάς.. είτε είναι φίλοι που επιλέγουμε, είτε έρωτες που παραδινόμαστε ή συγγενείς που δεν επιλέγουμε…

Και κάπως έτσι τα αστέρια στον ουρανό γίνονται πολλά… και φωτίζουν την παραλία.. γίνονται ηλιαχτίδες στις καρδιές των ηρώων που δεν ξεχνούν …

Ήρωες όλοι σε ένα κουβάρι που πληγώνουν και πληγώνονται.. που αναγεννιόνται από τις στάχτες … παραμύθια χωρίς happy end.. και τέλος τα δάκρυα που έρχονται μαζί με την αλήθεια , λυτρωτικά.. και έτοιμα να ξεδιαλύνουν τις σκιές … να κάνουν χώρο στην άδολη και πραγματική αγάπη..

Δεν μπορώ να μην σας πω ότι αγάπησα όλους τους ήρωες αλλά στην καρδιά μου κατοικεί η Ασπασία… που προτίμησε να ζήσει στον δικό της κόσμο.. ένα κόσμο με χρώματα και εικόνες βγαλμένες από την καρδιά .. και όχι να ζήσει την ζωή που της επέβαλλαν…

Και χρησιμοποιώντας λόγια του βιβλίου η ζωή είναι πλημμυρισμένη πόνους , βάσανα, αλλά και χαρές , αφάνταστες χαρές. Η ευτυχία βρίσκεται γύρω μας, στο κελάηδισμα των πουλιών , τον λαμπερό ήλιο, στα λουλούδια , στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Όταν φτάνεις σε αδιέξοδο , και νιώθεις τις δυνάμεις σου να λιγοστεύουν, τότε μόνο ένα να κάνεις. Να κλείσεις τα μάτια και να κοιτάξεις ψηλά..


και βέβαια οι δικοί μου άνθρωποι πάντα δίπλα μου..... 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις