O σταθμάρχης Φαλλεμράϋερ - Γιόζεφ Ροτ

 "O σταθμάρχης Φαλλεμράϋερ" είναι μία νουβέλα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ το 1933, τον πρώτο χρόνο δηλαδή της αυτοεξορίας του συγγραφέα. Αν και μόνο 56 σελίδες , όταν φθάνεις στο τέλος νομίζεις ότι έχεις διαβάσει ένα βιβλίο 500 σελίδων.. 

Ο σταθμάρχης Φαλλεμράϋερ ζεί μία πληκτική καθημερινότητα , μία ζωη μονότονη μέχρι που ένα ανθρώπινο λάθος προκαλεί ένα δυστύχημα σε δύο τρένα.. κάπου εκεί στην καταστροφή , γεννιέται ένας έρωτας.. μονόπλευρος ως φαίνεται στην αρχή .. ο Σταθμάρχης κρατάει καλά φυλαγμένο στην καρδιά το μυστικό πως ζει , αναπνέει και υπάρχει μόνο για εκείνη..

Η έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου θα τον φέρει πολέμιο στο ανατολικό μέτωπο με την πατρίδα της αγαπημένης του. Αυτός ο πόλεμος θα γίνει η αφορμή για να ξαναβρεθούν... Θα επιζήσει , θα πολεμήσει και στο τέλος θα εξομολογηθεί τον έρωτα του και θα ζήσει στην θύελλα του... 


Μπορεί να μην έχει καμία πρωτοτυπία η ιστορία , έχει όμως ο τρόπος που ο Ροτ την έχει γράψει.. σαν να σε εγκλωβίζει λέξη τη λέξη στα δίχτυα της και να μένεις εκεί προσηλωμένος μέχρι να τελειώσει.. 

Το τέλος της ιστορίας θα οριστεί από μια ματιά και μια αποχώρηση... είναι εκείνη η στιγμή που θα σημαδέψει την ιστορία και που ο σταθμάρχης φεύγει και κανείς ποτέ δεν θα ξανακούσει για αυτόν..


“Αγαπούσε αυτός την ωραιότερη γυναίκα του κόσμου. Την είχε συνέχεια δίπλα του, όπως χρόνια ολόκληρα πριν την είχε μέσα του. Τώρα ζούσε ο ίδιος μέσα σ’ εκείνη. Στα μάτια της έβλεπε κάθε ώρα και στιγμή τον εαυτό του, όποτε ήταν κοντά της -και δεν υπήρχε ώρα της ημέρας που να μην είναι κοντά οι δυο τους”.

Σχόλια

  1. Και ανακοίνωσα tbr για Νοέμβριο...μικρό είναι θα χωρέσει κι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 🌸🌸Πέρασα να σου ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία και όλα τα καλά στο σπίτι σου🌸🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις