Κέτσαπ σπιτικό..........

Καλημέρα!! Καλημέρα σε όλους και όλες..
Επιστρέφω σήμερα με ανανεωμένη διάθεση , παρόλο τον απίστευτο όγκο δουλειάς που με περιμένει... Το βράδυ θα πάω θέταρο.. "Το φιόρο του Λεβάντε"- Σπύρος Παπαδόπουλος, να γελάσει το χειλάκι μας....

Λοιπόν, σας παραθέτω μία συνταγή που έχω βρει στο περιοδικό vita και λέω να την τιμήσω.




Bήμα 1ο . Για να φτιάξετε περίπου 4 κιλά κέτσαπ, θα χρειαστείτε: 7 κιλά ντομάτες, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, 9 κρεμμύδια, 2 φύλλα δάφνης, 2 μακριές κόκκινες πιπεριές, 5 καρφάκια γαρίφαλα, 1½ ξυλάκι κανέλας, 1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φλιτζάνια ξίδι, 2½ κουταλάκια αλάτι.

Bήμα 2ο . Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βράζετε για 30 λεπτά με τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό.

Bήμα 3ο . Tα παίρνετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε από το μύλο του πουρέ. Στη συνέχεια, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά -τα οποία θα δέσετε σε ένα πουγκί από τουλουπάνι- και θα συνεχίσετε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφαιρείτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη.

Bήμα 4ο. Kατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και αποστειρώνετε τα γυάλινα μπουκάλια ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Στην αρχή τούς ρίχνετε λίγο ζεστό νερό για να μη ραγίσουν και σπάσουν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και στη συνέχεια ζεματάτε τα μπουκάλια μαζί με τα πώματα. Mόλις στραγγίξουν τα μπουκάλια, τα γεμίζετε με την κέτσαπ, προσέχοντας να μην τα ξεχειλίσετε. Συγκεκριμένα, αφήνετε 4 εκατοστά κενό από το στόμιο.

Bήμα 5ο . Kλείνετε καλά τα μπουκάλια και τα βάζετε όρθια σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με χλιαρό νερό, το οποίο πρέπει να καλύπτει τα μπουκάλια μέχρι το σημείο που φτάνει η κέτσαπ. Προσέχετε να μην ακουμπούν μεταξύ τους, ώστε να μη σπάσουν, και τα σιγοβράζετε για 35 λεπτά περίπου.

Bήμα 6ο . Kατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα μπουκάλια μέχρι να κρυώσουν. Kατόπιν, τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα σκουπίζετε με μια πετσέτα από το νερό και βουτάτε το πώμα τους σε βουλοκέρι ή κερί, ώστε να κλείσει ερμητικά η σχισμή γύρω από το πώμα.

Συμβουλή:Mπορείτε να συντηρήσετε την κέτσαπ που φτιάξατε στο ψυγείο για 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για 1 μήνα.

Φαίνεται εύκολο....

φιλάκια!!!!!!!!!!

Σχόλια

  1. Ζαχαρένια καλημερούδια!!!!!
    Το κέτσαπ σου μου θύμισε τη γιαγιούλα μου!!! που έφτιαχνε την πάστα κάπως έτσι με βουλοκέρια κλπ....!!!
    φιλάκια σ'ευχαριστώ για τη θύμηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερούδια, εύκολη φαίνεται, να δούμε αν θα τα καταφέρουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μ' αρέσουν αυτά τα σπιτικά :))

    φιλάκια και καλημερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμμ !!!!

    Θα το φτιάξω σίγουρα !!

    thnx "ζαχαρούλίνι.." !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΚΟΛΟ :)! ΟΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ..να εισαι καλα:) θέλουμε και αλλες συνταγές με σαλτσούλες :) φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Και είναι η ώρα που πεινάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνανε παλιά, από όλα..τώρα...καλό κουράγιο σε όσους το δοκιμάσουν.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλα να περάσεις στο θέατρο που θας το βράδυ και να μας πεις τις εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε φιλενάδα...δύσκολα μου βάζεις! Εδώ φαγητό δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε, θα κάνουμε κέτσαπ;!
    θα με συγχωρέσεις να πάρω μια έτοιμη από το σούπερ μάρκετ;
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Ζαχαρούλα!!

    Χαθήκαμε!!!
    Μαθαίνω όμως τα νέα σου απο το ιστολόγιο της Μαρίας!
    Ελπίζω να είσαι και να περνάς καλά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απέφευγα τα γλυκά, γιαυτό εξαφανίστηκα. Τώρα που έχω απεξαρτηθεί..


    Καλησπέραααα!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μήπως να το παραΓΓΕΊΛΩ ΕΤΟΙΜΟ?πως να το φτιάξω τ΄ωρα αγχώθηκα ...στείλτο μου με curier και θα στο πληρώσω καλησπέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. fanoula... γλυκές αναμνήσεις.. έντονα ζωγραφισμένες στο μυαλό μας!!!

    φιλάκια.. θα τα πούμε στις 20,30 στο θέατρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παύλο.. όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!!!!!!!!!!

    φιλάκια καλέ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μαριλενάκι.. έχουν άλλη γλύκα τα σπιτικά!!!

    σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιφιγένεια.. να δοκιμάσουμε , όταν το φτιάξεις!!!!

    byeeeeeeeeeeeee...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. lockheart.. μάλιστα!! ότι πεις!!!!!!!

    σάλτσες θέλεις? σάλτσες θα βάλω..

    Ζακυνθινέ... σήμερα πάω να δω "το φιόρο του λεβάντε"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mάριε..... προτείνω, ντόνατς με σοκολάτα!!!!!!!

    φιλιά.. σε ευχαριστώ για όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σοφάκι.. καλή διάθεση χρειάζεται.. και χρόνος!!!!

    σε φιλώ.. καλή αρχή από αύριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ώρα του τέλους.. αύριο θα κάνω ανάρτηση με τις εντυπώσεις μου!!

    φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ειρήνη.. δεν προλαβαίνεις... ή βαριέσαι????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σπύρο.. χαίρομαι που σε βλέπω στην "γειτονιά" μου....

    μην χάνεσαι..........

    φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Aura.... απεξάρτηση λοιπόν ε??????????

    χα χα.. φιλάκια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. anemos5......... δυο ώρες δρόμος.. και θα ταλαιπωρώ την courier???????????

    τς τς....

    καλησπέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ζαχαρένια......να πω καλό χειμώνα;;;
    Αύριο εχουμε λαϊκή, ευκαιρία να αγοράσω ντομάτες και να την κάνω...Με το βουλοκέρι λίγο μπερδεύτηκα.....μάλλον θα βάλλω λειωμένο κερί απο λαμπάδες, να κάνει και αντίθεση με την κέτσαπ.....
    Φιλιά.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εκτός από τις λαχταριστές νοστιμιές σου που δεν σου κρύβω πως με έβαλαν σε σκέψεις να ξαναγυρίσω θριαμβευτικά στη κουζίνα- έπειτα από 1μιση χρόνο πλαστικών μενού-, λατρεύω και το άσμα. Καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζαχαρούλα μου , αυτό ήταν ότι έπρεπε, σήμερα απ τον κήπο μαζέψαμε τόσα ντοματάκια που δεν ήξερα τι να τα κάνω, τώρα ξέρω !!!! φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλά να περάσεις στο θεατρο..παραπονιάρα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. tis tomates de tis troo ka8olou...mono san ketsap!!opote teleia!!!kalo sou vradi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ζαχαρούλα,καλησπέρα!Ηρθα για μια πρώτη επίσκεψη και αντί να τραταριστώ γλυκάκι σπιτικό,πέφτω μέσα σε τέσσερα κιλά κέτσαπ!Κατακόκκινος έγινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όποτε επισκέπτομαι ...
    το κονάκι σου μου τρέχουν
    τα σάλια από τις λιχουδιές ...
    Με την ευκαιρία σήμερα κάναμε μαθήματα
    μαγειρικής στην κορούλα μου που
    μας φεύγει για σπουδές στην Αθήνα ...
    Μια καλή ιδέα να την ενημερώσω για
    το "Νοστομότατο" blogg σου !!!
    Θα γλυτώσω έτσι κάμποση εισφορά
    στις τηλεφωνικές εταιρείες ...
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ολα ευκολα τα κανεις να φαινονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Βρε φιλεναδίτσα μου αφού ξέρεις... δεν τα πάω καλά με την κουζίνα!!! Μη με μαλώνεις! Μήπως να καθαρίσω καλύτερα;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις