διαβάζοντας ελληνική λογοτεχνία..

καλημέρα σε όλους και όλες... είμαι χαρούμενη , ξύπνησα σήμερα και αντίκρυσα ένα χειμωνιάτικο τοπίο....γιατί επιτέλους χειμώνιασε!!!

βιβλία σήμερα... βιβλία που προτείνω..που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον...


Σεπτέμβρης του '22. Η νεαρή Αντριανή καταφτάνει στη Σαλονίκη μαζί με το υπόλοιπο ανθρώπινο κοπάδι των προσφύγων. Πεντάρφανη και ολομόναχη, με δυο μάτια πράσινα, μαγικά σαν τα βοτάνια της, θα βρει στήριγμα σε μια καλοκάγαθη ηλικιωμένη Πόντια. Στο ξεδίπλωμα του χρόνου, με τις ανταλλαγές των πληθυσμών, θα εγκατασταθεί σ' ένα μουσουλμανικό χωριό της Μακεδονίας. Εκεί, ανάμεσα σε ανθρώπους πονεμένους που μιλούν ελληνικά, τουρκικά, ποντιακά κι αρμένικα, και που προσπαθούν να στηρίξουν τις ψυχές και τις ζωές τους, η Αντριανή θα αποθέσει την ευτυχία της στα χέρια του ρωμαλέου Άρη με την ηράκλεια δύναμη. Θα προκαλέσει τη μοίρα φορώντας ένα μαύρο φόρεμα για νυφικό. Κι αυτή θα δεχτεί την πρόκληση… Σε μια Ελλάδα που ανεμοδέρνεται στις θύελλες του εικοστού αιώνα, μια γυναίκα τολμά να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε μια κοινωνία, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο άντρας και η πεθερά, για να αναδειχτεί πληγωμένη αλλά νικήτρια.



ένα φανταστικό βιβλίο.. από τον τίτλο το απέφευγα μέχρι που διάβασα στο ιστολόγιο της Λένας Μαντά μία κριτική... το αγόρασα.. και πολύ καλά έπραξα όπως αποδείχθηκε!!
Ένα βιβλίο σκληρό.. ένα βιβλίο που σε κρατάει "φυλακισμένο" μέχρι να τελειώσει!! Διαβάζεις και οι ηρώες είναι εκεί μπροστά σου, σου μιλούν, σου αφηγούνται, τους βλέπεις. Μπαίνεις στα βαθιά της ιστορίας , αγανακτείς, πεισμώνεις, αγαπάς, μισείς...
Μιλάει για την ανταλλαγή των πληθυσμών , χωρίς να κουράζει.
Μας δείχνει μία προσπάθεια του ήρωα να απαλλαγεί από τα στερεότυπα της εποχής, μόνο που δεν τα καταφέρνει μέχρι τέλος..
Όσο για την Αντριανή, την κεντρική ηρωίδα.. τι να πω.. την έβαλα στην καρδιά μου και ας με στεναχώρησε στο τέλος...

Το κόκκινο σημάδι που έχει η Αργυρώ στο κορμί της από γεννησιμιού της είναι ένας οιωνός. Στο εξής θα καθορίζει τα βήματά της και θα χαράζει την πορεία της στη ζωή. Από την καταστροφή της Σμύρνης και την απώλεια των γονιών της θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα ζήσει την προσφυγιά, για να καταλήξει σε οίκο ανοχής στην Αθήνα. Η γνωριμία της με τον κόμη Φαμπιέν ντε Φοντέν θα την οδηγήσει στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, όπου θα γίνει η μούσα όλων των μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής: Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Αντρέ Μπρετόν, Χένρι Μίλερ. Ακόμα και ο φλεγματικός Τζέιμς Τζόις θα υποκύψει στη γοητεία της. Θα ακολουθήσει η μεταπολεμική Νέα Υόρκη όπου η Αργυρώ, ως διάσημη γκαλερίστα, θα αναδείξει τους καλλιτέχνες που θα σφραγίσουν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Το κόκκινο σημάδι θα συνεχίσει να της στέλνει μηνύματα. Μια πρόσκληση εγκαινίων, μια χαμένη φωτογραφία, μια απρόσμενη συνάντηση, και η Αργυρώ θα ’ρθει αντιμέτωπη με κομμάτια της ύπαρξής της που και η ίδια αγνοούσε.

Ένα ακόμα βιβλίο που σε γεμίζει συναισθήματα.. όταν το πάρεις στα χέρια σου και αρχίζεις να ξεφυλλίζεις τις σελίδες του , αισθάνεσαι ότι μπάινεις στην μηχανή του χρόνου.. Ξεκινάς από την Σμύρνη και βιώνεις την καταστροφή της.. αρχίζεις να περιπλανείσαι και αφού πονέσεις, και κλαψεις.. έχεις μεταμορφωθεί και η ζωή σε έχει οδηγησει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι και την συγκλονιστική Νέα Υόρκη.. παρέα με την δυναμική πια Εύα Κασίς και όχι την Αργυρούλα που τόσο υπέφερε. Ζωγράφοι, καλή ζωή, φιλόσοφοι, όλοι εκεί περιμένουν να σε κάνουν "παρέα".. Και ένα τέλος .. παραμυθένιο!!! αντάξιο όσων "περνάς" όταν το διαβάζεις!!!

Από τη µια µονοπάτια ζωής γεµάτα ερωτικό φως, από την άλλη σκοτάδια µίσους και εκδίκησης. Η Εύα, η αιώνια γυναίκα, τα περπάτησε όλα. Η Εύα ήταν χαμένη στα σκοτάδια του μίσους, όταν συνάντησε τον Αντώνη κι άναψαν μέσα της όλα τα φώτα του έρωτα. Όταν, όμως, η ευτυχία έγινε πληγή και η πίστη προδοσία, το εφιαλτικό παρελθόν γύρισε πίσω, ζητώντας εκδίκηση. Είναι, άραγε, η εκδίκηση νίκη ή μήπως η εμμονή της τιμωρεί πιο σκληρά το θύτη από το θύμα;

Ένα ακόμα βιβλίο που με τραβούσε σαν μαγνήτης.. Ένα βιβλίο που μιλάει για την εκδίκηση, για μία πανέμορφη γυναίκα που θέλει να εκδικηθεί για τα όσα έχει στο μυαλό της ότι πέρασε ο μπαμπάς της.. Ξεπούλαει τον εαυτό της προκειμένου να πετύχει τον στόχο της.. και μετά έρχεται ο έρωτας.. από "απαγορευμένο στρατόπεδο" όμως.. και αμφιταλαντεύεται.. και υποκείπτει.. όμως δεν έρχονται όλα όπως τα ονειρευόμαστε.. και η εκδίκηση δεν μας ξεχνάει!!! άλλωστε στην ζωή είναι όλα δανεικά.. το δικαίωμα στην "τελευταία λέξη" το έχουν όλοι.. είναι όμως σκληρό στην πράξη καμιά φορά... Ανατρεπτικό βιβλίο, με ωραία γραφή.. Για να πω την αλήθεια, έκανα και μία βουτιά μέσα μου.. και αναθεώρησα αρκετά!!

φιλιά πολλάααααααααααααααα......


Σχόλια

  1. Καλημερούδια Χαρά μου!

    Αδιάκριτη ερώτηση. Που βρίσκεσαι και είδες...χειμωνιάτικο τοπίο;
    Για τα βιβλία σε ευχαριστούμε πολύ. Ωραία παρουσίαση, θα μπουν στα υπόψιν!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμμμ, για να πω την αλήθεια φθινοπωράκι ζεστούλι έχουμε εμείς εδώ!!!

    Όσο για τις βουτιές μέσα μας ...χρειάζονται για να βελτιωνόμαστε :)))

    Πολλές καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλλιτέχνιδα μου γλυκιά, εγώ σε ευχαριστώ που περνάς από το "σπιτικό" μου.....

    φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λιλυ μου.... στην Πάτρα είμαι...
    σκοτεινιά, αέρας, βροχή, ομίχλη, και κρύο.. αυτά δεν είναι χειμώνας????

    φιλιά ομορφούλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρκονάκι μου... εμείς επιτέλους έχουμε χειμώνα!!!!

    και οι βουτιές και τα μακροβούτια χρειάζονται!!!!

    σε φιλώ... χάρηκα που σε έιδα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρώτο βιβλίο το χω βάλει κι εγώ στο μάτι, θα το διαβάσω σύντομα!
    Ευχαριστούμε για τις προτάσεις Ζαχαρένια μου:)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχω διαβάσει το 1ο και το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αρκεί να έχετε γερό στομάχι γιατί έχει κλάμα η υπόθεση και πολύ αγανάκτηση! Θες να μπείς μέσα και να μοιράζεις χαστούκια! Να'στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φωτιές που μου ανάβεις τώρα ....και μάλιστα για τέτοιου ύφους και ιστορικής αναδρομής βιβλία τρελαίνομαι λέμε...Οταν υπάρχει αναφορά στο παρελθόν μου χτυπάει το κόκκινο λαμπάκι...

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αχ πόσο σε ευχαριστώ αγαπημνη μου ζαχαρένια , πέρνα μια βόλτα να πάρεις την πρόσκληση μου για το παιχνίδι to blog or not to blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχετικά με τη "νύφη" μπορείς να βρεις πληροφορίες για τη συγγραφέα στο μπλοκ της στο http://sofitheodoridou.blogspot.com/. Δεν ξέρω αν εσύ βλέπεις χειμωνιάτικο τοπίο αλλά εδώ που είμαι εγώ χιονίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αργοπορημένη… πάλι, βλέπω περάσατε πολύ ωραία στο ταξίδι σας και εύχομαι και όλες οι μέρες της κοινής ζωής σας να είναι τόσο χαρούμενες και αγαπησιάρικες.
    Ωραία και τα βιβλία που μας προτείνεις.

    Καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις