Κορμός πορτοκαλιού..
Καλημέρα, καλημέρα...
Γλυκάκι σήμερα................ για να φτιάξουμε τα κέφια μας!!!!!
Υλικά:
4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
80 γρ. ζάχαρη άχνη
το ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
το χυμό από ½ πορτοκάλι
65 γρ. αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. του γλυκού Γκραν Μαρνιέ ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
μερικά φρέσκα μπουμπούκια τριαντάφυλλου για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με 65 γρ. από τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, μέχρι να πήξει και να γίνει λείο και ανοιχτόχρωμο μίγμα.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπώντας για λίγο ακόμη.
3. Ρίχνουμε 40 γρ. από τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλεύρι στο μίγμα των κρόκων, εναλλάξ με τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά όλο το μίγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 33x23 εκ., στο οποίο έχουμε απλώσει ένα κομμάτι λαδόκολλας, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα απαλό στην αφή και σπογγώδες κέικ.
4. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μισό τμήμα μιας νοτισμένης, καθαρής πετσέτας κουζίνας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα αμύγδαλα και αναποδογυρίζουμε το ψημένο κέικ πάνω σε αυτά. Το σκεπάζουμε με το άλλο μισό της πετσέτας και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το Γκραν Μαρνιέ μέχρι να γίνει σαντιγί και την αλείφουμε στο κέικ. Ισιώνουμε με μία σπάτουλα. Ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά, τυλίγουμε προσεκτικά το κέικ σε ρολό. Διακοσμούμε με τα μπουμπούκια των τριαντάφυλλων και σεβίρουμε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού, σε αυτή τη συνταγή, με του λεμονιού. Απλώς, αντικαθιστούμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού με τα αντίστοιχα του λεμονιού και αντί για αμυγδαλόψιχα διακοσμούμε τον κορμό μας με ζάχαρη άχνη.
ΚΟΡΜΟΣ ΜΟΚΑ
Αντί για πορτοκάλι ή λεμόνι, αρωματίζουμε το μίγμα του κορμού με 1 κουτ. του γλυκού δυνατό, στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε 3 κουτ. της σούπας καυτό νερό. Την χτυπημένη κρέμα γάλακτος της γέμισης την αρωματίζουμε με 1 κουτ. του γλυκού καφέ ή με 1 κουτ. της σούπας λικέρ καφέ και συνεχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία, όπως περιγράφουμε στην αρχική συνταγή.
Γλυκάκι σήμερα................ για να φτιάξουμε τα κέφια μας!!!!!
Υλικά:
4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
80 γρ. ζάχαρη άχνη
το ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
το χυμό από ½ πορτοκάλι
65 γρ. αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. του γλυκού Γκραν Μαρνιέ ή άλλο λικέρ πορτοκάλι
μερικά φρέσκα μπουμπούκια τριαντάφυλλου για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με 65 γρ. από τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, μέχρι να πήξει και να γίνει λείο και ανοιχτόχρωμο μίγμα.
2. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, χτυπώντας για λίγο ακόμη.
3. Ρίχνουμε 40 γρ. από τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλεύρι στο μίγμα των κρόκων, εναλλάξ με τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά όλο το μίγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 33x23 εκ., στο οποίο έχουμε απλώσει ένα κομμάτι λαδόκολλας, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα απαλό στην αφή και σπογγώδες κέικ.
4. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μισό τμήμα μιας νοτισμένης, καθαρής πετσέτας κουζίνας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα αμύγδαλα και αναποδογυρίζουμε το ψημένο κέικ πάνω σε αυτά. Το σκεπάζουμε με το άλλο μισό της πετσέτας και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το Γκραν Μαρνιέ μέχρι να γίνει σαντιγί και την αλείφουμε στο κέικ. Ισιώνουμε με μία σπάτουλα. Ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά, τυλίγουμε προσεκτικά το κέικ σε ρολό. Διακοσμούμε με τα μπουμπούκια των τριαντάφυλλων και σεβίρουμε.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού, σε αυτή τη συνταγή, με του λεμονιού. Απλώς, αντικαθιστούμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού με τα αντίστοιχα του λεμονιού και αντί για αμυγδαλόψιχα διακοσμούμε τον κορμό μας με ζάχαρη άχνη.
ΚΟΡΜΟΣ ΜΟΚΑ
Αντί για πορτοκάλι ή λεμόνι, αρωματίζουμε το μίγμα του κορμού με 1 κουτ. του γλυκού δυνατό, στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε 3 κουτ. της σούπας καυτό νερό. Την χτυπημένη κρέμα γάλακτος της γέμισης την αρωματίζουμε με 1 κουτ. του γλυκού καφέ ή με 1 κουτ. της σούπας λικέρ καφέ και συνεχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία, όπως περιγράφουμε στην αρχική συνταγή.
Και εψαχνα να βρώ συνατγή για κορμό !!!!!! Φιλεναδίτσα μου καλή είσαι superrrrr!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι στην κουζίνα με βλέπω :)!!!
Σούπερ το γλυκάκι αυτό, θα το δοκιμάσω! Καλημέρα φιλενάδα, δεν έχω πάρει μέιλ σου γλυκιά μου, πού το έστειλες;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήFanoula καλημέρες.... είπαμε στην κουζίνα ολοταχώς!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζιριτάκι.... θα στο ξαναστείλω!!!! εντός ολίγου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια, καλημέρες...
καλημερα, τι ωραιο γλυκακι ειναι αυτο??? πολυ καλο μπραβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την πρωτη ευκαιρια θα επιχειρησω να το φτιαξω
γλυκο εεε..χμ..
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω ασχετοσυνη νουμερο 1 ..
καλημερα
Kοίταξε, ή βρίσκεις τρόπο να στέλνεις κανά κομματάκι και κατά δω,
ΑπάντησηΔιαγραφήή δεν ξαναμπαίνω στο μαγαζί:))))
ΚΑΛΗΜΈΡΑΑΑΑΑ....
Λοιπόν ωραιος φαίνεται με πορτοκάλι αλλά θα δοκιμάσω σίγουρα την εκδοχή της ΜΟΚΑ !!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήthanks ! :)))
..μ αρεσει!!!!!!!....την τυπωσα κι αυτην ζαχαρουλα μου!!!...το Σαββατο θα τον φτιαξω..Καλημερα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨηφίζω λεμόνι δαγκωτό μιας και είμαι .... ξινή και λεμονάτη και λατρεύω οτιδήποτε με λεμόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω επίσης ωραία συνταγούλα για κορμό λεμόνι, κάποια στιγμή θα την ποστάρω, αλλά η ξηροκαρπίτικη δική σου πολύ μου άρεσε και θα την φτιάξω οπωσδήποτε:))
μ' αρέσει ο κορμος Ζαχαρουλα μου, ανέκαθεν μου άρεσε :))
ΑπάντησηΔιαγραφή(χτες, σου 'στειλα μειλ. τσέκαρε μήπως δεν το 'χεις παρει ακομα)
φιλιά :))
Μόνο μια καλησπέρα σήμερα... δεν τρώω γλυκά :(
ΑπάντησηΔιαγραφήμου τρεχουν τα σαλια λέμε....ενα κομματακι να'χα τωρα με τον καφε...εγώ θα αραίωνα μαρμελαδα πορτοκαλι με γκραν μαρνιε και θα καλυπτα απέξω το ρολο...θα πασπαλιζα με καβουρντισμενο φιλε αμυγδαλακι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήνοστιμο διαβαζετε, ελπιζω και να τρωγετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια καρυστινα
Εμ τοχα πει εγω να μην περνάω απο το μπλογκ βραδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα τετοια ωρα τετοια λόγια.
Και μ αρεσουν ολα τα γλυκα που εχουν πορτοκάλλι και λεμονι ,παρα πολυ!!!
φιλια
καλο βραδυ!
Και πορτοκάλι θα πάρουμε Ζαχαρούλα και λεμόνι και μόκκα! Εμείς διακρίσεις δεν κάνουμε κορίτσι μου! Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κορμος λεμονιού μου ακούγεται νοστιμότατος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερούδια
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν ασχολούμαι με την κουζίνα πάντα διαβάζω τις συνταγές σου.
Κυρίως των γλυκών.
Εχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά.
Ας είναι καλά το γυμναστήριο.
Γιαυτό εισαι τοσο γλυκιά....
ΜΜμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτά τα φύλλα τριαντάφυλλου πολύ μου ήρεσαν... Κι ας μην τα πολυτρώω τα γλυκά, εσύ πάντα πρωτοτυπείς ζουζουνόπαιδο....
Τι μου κάνεις;
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
Φιλούθκια....
Κορμός λεμονιού!!!! Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες, καλημέρες
Αν και μου αρέσουν περισσότερο τα γλυκά με σοκολάτα δεν θα έλεγα οχι σε αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνίσω με την Ιφιγένεια,Μοκα.
Φιλενάδα μεγάλα κέφια βλέπω! Αυτό με το πορτοκαλάκι θα το τιμήσω κι εγώ! Ωραίο μου φαίνεται! Η αμυγδαλόψυχα που έχει μέσα μου αρέσει. Και τα άλλα θα τα δοκίμαζα... δεν λέω όχι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοτοπουλάκι... πότε θα μου κάνεις;!!
Να σου στείλω πολλά πολλά γλυκά φιλάκια!
κορμός μόκα....
ΑπάντησηΔιαγραφήπωωωωωωωωωωω θα είναι τέλειο ζαχαρούλα μου...
θα το δοκιμάσω σύντομα...
Καλό βραδάκι να έχεις :-))
Μμμ... νοστιμότατο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ζαχαρούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν πολύ απασχολημένη αυτές τις μέρες και σήμερα βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με την κουζίνα και το blog
Η συνταγή σου για τον κορμό πολύ καλή.
Αχχ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό σήμερα βρίσκομαι σε σκληρή δίαιτα για να χάσω τα 6 κιλά που πήρα από το καλοκαίρι!
Από σήμερα, φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο....
Πολύ ωραίο γλυκάκι φαίνεται να είναι αυτό. Eιδικά ο κορμός λεμονιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν ήξερα καμία συνταγή για κορμό!
Ευχαριστούμε Ζαχαρούλα!
Φιλιά! :))))
Τόσο λίγο μίγμα αλεύρων! Ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο μοιάζει "ζαχαρούλα" μου!
ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα - και στα παιδιά - δυσκολούτσικο μου φαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκει στο παντεσπάνι ρε παιδί μου.
Ξέρω γω?...
φαινεται ευκολο και γρηγορο....καμια συνταγη για μελομακαρονα θα γραψεις??να τη δωσω στη μαμυ μου???
ΑπάντησηΔιαγραφήπες πολλα ζητας ε????
φιλακια.......
Κορμός πορτοκαλίού
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρόπος παρασκευής (ή και Σαββάτου αναλογα)
Πέρνουμε ένα αλισοπρίονο ,πλησιάζουμε την κοντινότερη πορτοκαλιά και κόβουμε τον κορμο της σε κομματια . Το σερβίρουμε σε τερμίτες με μεγάλη επιτυχία.
Αντενδίξεις
Πρέπει να προσέχουμε να μήν οπλοφορεί ο γείτονας που θα του .... φάμε την πορτοκαλιά
;))))
Ζαχαρούλα μου
η συνταγή σου μου αρεσε και στίς γιορτές θα την έχω υπόψιν μου.
Πολλα πολλα φιλια και επλιζω να μην παρεξήγισες το χιουμορ και την ανορθογραφία μου
Καλο σαββατοκύριακο Χαρά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαχαρούλα την αντέγραψα τη συνταγή .Ξέρεις; έχεις φιλάκια αυτή τη στιγμή απο την Ειρήνη, αν αναρωτιέσαι τι κάνει ..σου λέω οτι καθαρίζει τη κουζίνα μου με σπρέυ στο χέρι , βιτέξ ,χλωρίνες και τα καθέκαστα..τα ταπεράκια έτοιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερνάμε για μια ματιά ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μας τρέχουν τα σάλια !!!
Καλό σ.κ. ...
Καλημέρα Ζαχαρούλα μου. Φαντάζομαι θα έχεις μπλέξει με δουλειές, εγώ πάντως μέιλ δεν έλαβα ποτέ από σένα. Έτσι κι αλλιώς βέβαια ο καιρός αποδείχτηκε απαγορευτικός για ταξίδα κι είπα να κάτσω σπιτάκι μου να στολίσω και το δέντρο με την κορούλα μου. Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε και πάλι από κοντά, ίσως μέσα στις γιορτές. Φιλάκια πολλά, να προσέχεις, καλό σαβ/κο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι "ζωγραφίζεις" ζαχαρουλίνι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δώ πότε θα προλάβω να τα φτιάξω όλα αυτά τα υπέροχα που μας προτείνεις..
Πολλά φιλάκια πατριωτάκι και καλό Σ/Κ!
ποποπο τι ωραιες φωτο ειναι αυτες που βαζεις ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω κακο ελαττωμα παντα αντι να διαβαζω τις συνταγες, μενω στις φωτογραφιες..
Αδιορθωτη.. ΦΙλακια!!
Kαλημέρα Ζαχαρούλα μου !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ καλό !!!!
Έναν κορμό πορτοκαλιού θα τον φτιάξω !!!
να σαι να μας γλυκαίνεις , φιλιά !!
Mιαμ μιααααμ!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα Χαράαα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορμός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω πέτυχες φλέβα τώρα;
Καλό μήνα Ζαχαρούλα !!!
Ντροπηηηηηηηηηηηηη σου καλέ!!! Τι είναι αυτά τα πράγματα;;;Σε άνθρωπο που κάνει δίαιτααααα χεχεχεχεχεχε Αχ νόστιμος θα είναι στα σίγουρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ζαχαρούλα μου :)
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΗΡΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΧΑΙΡΕΤΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήπου είσαι εσύ??
ΑπάντησηΔιαγραφήμας ξέχασες....
Εσυ καλε που χαθηκες; στολισες; τι εκανες;!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυπώθηκε και στάλθηκε στην αρμόδια για τα γλυκά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά