Μηλόπιτα!!!
Καλημέρα σε όλους!!!!!!
Παρασκευή σήμερα!!! Εχθές έλαβα ένα email από την φιλενάδα μου την Μαρία Τζιρίτα, και σας το παραθέτω αυτούσιο!!! Μαράκι.... ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωω.................
Καλημέρα φιλενάδα!Εχω καταπληκτική συνταγή για την κλασσική αμερικάνικη μηλόπιτα (τη φτιάχνει η μαμά μου χρόνια τώρα και τρελαίνεται ο κόσμος!), την στέλνω σε σένα να την αναρτήσεις στο μπλογκ σου, σα δωράκι από μένα!
Παρασκευή σήμερα!!! Εχθές έλαβα ένα email από την φιλενάδα μου την Μαρία Τζιρίτα, και σας το παραθέτω αυτούσιο!!! Μαράκι.... ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωω.................
Καλημέρα φιλενάδα!
Για τη ζύμη
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι (μια πρέζα)
8 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 βιτάμ
Για τη γέμιση
4 μέτρια κόκκινα μήλα
2 κουταλιές της σούπας φουσκωτές αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Σκόνη γαρύφαλλο μια πρέζα
1 φλυτζάνι ζάχαρη (ή φρουκτόζη ή καντερέλ)
1 φλυτζάνι καρύδια ελαφρώς κοπανισμένα
1 φλυτζάνι σταφίδες που έχουμε μουλιάσει σε κονιάκ
1/2 βιτάμ
Εκτέλεση
Βάζουμε σε πλαστική λεκάνη το αλεύρι με όλα τ'άλλα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι αρκετά μαλακή για ν'ανοίξει. (Προσθέτετε αλεύρι ή νερό αναλόγως). Την πλάθουμε σε μπάλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την βάζουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε φετούλες μικρές, τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ. Το βούτυρο το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το ανακατεύουμε μέσα στα μήλα.
Βγάζουμε τη ζύμη μας απ'το ψυγείο κι αφού αλευρώσουμε τον πάγκο μας ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό, υπολογίστε για ένα μέτριο ταψάκι που να καλύψει και τις άκρες. Σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι τοποθετούμε το φύλλο αυτό, φροντίζοντας να περισσεύει στα πλαινά για να γυρίσει μετά από πάνω. Προσοχή να μην είναι λεπτό το φύλλο και τρυπήσει. (Θα χυθούν τα υγρά της γέμισης και θα καταστραφεί η πίτα).
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψάκι, πάνω στο φύλλο κι έπειτα ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη κου κουνάμε το ταψάκι ή ανακατεύουμε ελαφρώς για να πάει παντού. Αυτό το κάνουμε για να μην βγάλουν υγρά τα μήλα και μας μαλακώσουν και τρυπήσουν το φύλλο.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σ'ένα μικρότερο φύλλο, το οποίο θα τοποθετήσουμε πάνω στη γέμιση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Έπειτα γυρίζουμε το κάτω φύλλο που περισεύει στα πλαϊνά, έτσι ώστε να ενωθούν τα δυο κομμάτια της ζύμης και να κλέισει εντελώς. Στη συνέχεια κάνουμε αρκετές τρύπες με το πηρούνι στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου μας.
Θα καταλάβετε ότι η πίτα είναι έτοιμη, όταν θα έχει πάρει ένα ωραίο καφέ ανοιχτό χρώμα. Τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε περίπου 15 λεπτά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (προαιρετικά). Μπορεί να σερβιριστεί και με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι και σιρόπι βύσσινο, αλλά και σκέτη είναι εξαιρετική!
Αυτό το γλυκό έχει εξίσου υπέροχη γεύση αν αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήσουμε φρουκτόζη ή κάποιο άλλο υποκατάστατο, σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες, ή έχουμε στην οικογένεια κάποιον με πρόβλημα ζαχάρου. Ελπίζω να σου αρέσει η συνταγή, και να την φτιάξεις.. θα με θυμηθείς!
Εγώ εύχομαι σε όλους ένα σούπερ ΣΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εγώ εύχομαι σε όλους ένα σούπερ ΣΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Επίσης, καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η μηλόπιτα..αλλά το έχω παραξυλώσει....
καλημέρα
Μμμμμμμ μηλόπιτα!!! καλό Σ/Κ ζάχαρακι και Μαράκι με τη μιλόπιτα σας!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια
Καλημέρα φιλενάδα! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία της αγαπημένης μου συνταγής! Όσο για τη φίλη μας τη Σοφία, γι αυτό είπαμε ότι γίνεται και με υποκατάστατο ζάχαρης, για μας που το έχουμε παραξηλώσει!!! Ένα κομματάκι το πρωί με τον καφέ καθόλου κακό δεν μπορεί να κάνει. Φιλάκια Ζαχαρένια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ, μιαμ, μιαμ,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και δεν είμαι γλυκατζού,
δε λέω όχι σε μια μηλόπιτα όταν προκύπτει! Κι αυτή φαίνεται πραγματικα υπέροχη!Μπαίνει στο ροζ ντοσιεδάκι δια χειρός....
Τι κάνεις πουλίμ;
Σε σούπερ διάθεση σε βρίσκω!
Καλημερούδια!
Αυτή τη συνταγή την έψαχνα και θα την δοκιμάσω σήμερα με μήλα που μάζεψα από το χωριό
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Ητανε στο πρόγραμμα μια μηλόπιττα για το ΣΚ, τώρα λέω να δοκιμασω αυτήν της Μαρίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Καλό Σ/Κ Ζαχαρούλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ με κόλασες πάλι με την μηλόπιτα!
και με παγωτό..ακόμα πιο τέλειο! καλό σαβ/κο!
ΑπάντησηΔιαγραφή..καλο σαββατοκύριακο Χαρά!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτύπωσα μόλις το post και το παρέδωσα στην mother στην κουζίνα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ Ζαχαρούλα μου.
λοιπον θα σου πω ενα μυστικο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο δω τοφερε η ζωη απο κει τοφερε , τα παιδια λειπουν απο το σπιτι για τις δουλειες τους κ τις σπουδες τους και δεν μαγειρευω...
μετα απο 24 χρονια συνεχους παρουσιας στην κουζινα με τραπεζωματα μεσημερι βραδυ.
ναι δεν μου εχει ερθει κ ασχημα να κανω για οσο τελος παντων αποφασισει η ζωη διακοπες. ωστοσο σε αργιες κ σχολες κανω τα γλυκα μου και τα φαγητα μου.και μην φανταστεις οτι δεν ειμαι στη κουζινα μου αρκετες ωρες κ μαλιστα σαββατοκυριακα που ολος ο κοσμος ξεκουραζετε.τι κανω?? για τον επιουσιον ζαχαρουλα μου..
δεν καταλαβες εεε? δεν πειραζει..
ενα υπεροχο Σ.Κ. ευχομαι
φιλια καρυστινα
Ζαχαρούλα μου γλυκειά, "άκου" τη δική μου συνταγή, να ανατριχιάσεις: κόβω μήλα, ρίχνω πάνω τους μαύρη ζάχαρη και τα βαζω στο φούρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο :)))
Μμμμμμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηλόπιτα!
Το αγαπημένο μου γλυκό!
Θα το φτιάξω σίγουρα.
μμμμμμμμμμ μοσχομυρισε!!!υπεροχη συνταγη θα τη δωσω στη μαμα μια μου γιατι εγω δεν το χω το θεμα !!καλο ΣΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασσικη και νοστιμη η μηλοπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι και πολυ καλη για τα μικρα παιδακια!
πολλα φιλια Ζαχαρενιο κοριτσι!
Άντε βρε φιλενάδα... κάνε το ψυχικό... φτιάξ'την εσύ και στείλε μου ένα κομμάτι!!! Ξέρεις... για τον γλυκατζή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ρουφηχτά!!!!!
Καθόλου κακή ιδέα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηλόπιτα....
Καλό ΣΚ και σε σένα Ζαχαρούλα μας!!!
φιλιά!
Μηλόπιτα;;; Έχω να φάω από το δημοτικό!!! Την κρατάω την συνταγή σου για μελλοντική χρήση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ενα κομμάτι μηλόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτο! Μέχρι και η Χιονάτη θα παρασυρόταν, που ένα θεματάκι με τα μήλα, όσο να πείς, το έχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν μου αρέσει η μηλόπιτα αυτήν έτσι όπως την βλέπω στην φωτογραφία θέλω να την δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ ζαχαρούλα και μια καλή εβδομάδα γλυκιά σαν την μηλόπιτα σου.
Προσπαθησα..αληθεια προσπαθησα.Δεν ξερω που εκανα το λαθος. Δεν τοχω γμτ με τη μαγειρικη. Τελικα αφου ειχαν προετοιμαστει ολοι για μηλοπιτα...πηρα μια ετοιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε απεραντη ντροπη,
σε φιλω.
Το αγαπημένο μου γλυκό είναι η μηλόπιτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήYπέροχη η συνταγή για τη μηλόπιτα. Λέω να την τιμήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε και σένα και την maria tzirita.
Kαλή εβδομάδα, Ζαχαρένια μου! :))
αν και είμαι φαν των γλυκών με σοκολάτα και των σιροπιαστών, δε λέω όχι και σε μια καλοφτιαγμένη μηλόπιτα. Θα τη φτιάξω για τον άντρα μου, αυτός θα είναι το πειραματοζώο μου. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήAγαπητή "ζαχαρούλα" θα δοκιμαστεί πάραυτα! Μοιάζει εξαιρετική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλεια ιδιαίτερα όταν την συνδιάζεις με παγωτό :)!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMόλις την έβαλα στον φούρνο... Και ελπίζω για το καλύτερο :D:D:D
ΑπάντησηΔιαγραφήτυχαία βρήκα τη συνταγή αυτή, ψάχνοντας στο google, την έφτιαξα και πέτυχε! Ευχαριστώ κορίτσια - Λένα
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια η καλυτερη μηλοπιτα....
ΑπάντησηΔιαγραφήφτιαχνω συνεχεια και δεν μενει ουτε ψιχουλο!!!
Πολύ ωραία συνταγή για μηλοπιτα.... σίγουρα θα την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφή