μοσχαράκι στην γάστρα και τάρτα με ροδάκινα...
πάλι ζέστη σήμερα... πάλι εδώ εμείς... και πάλι για δουλειά....ΠΡΩΤΟΥΤΥΠΟ ε???
Δεν παραπονιέμαι... εχθές είχα πάει θέατρο "ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ"... ωραία παράσταση με άφθονο γέλιο και μία Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου απλά ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!
Δύο συνταγούλες για σήμερα...
τάρτα με ροδάκινα του Στέλιου Παρλιάρου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
100 γρ. άχνη
200 γρ. βούτυρο από το ψυγείο
1 αυγό
300 γρ. αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουερ
1/2 κλωναράκι βανίλιας (ή 1 ανάλογα το πάχος)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ.
Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ''ξεκουραστεί'' για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλ. σε μία φόρμα διαμέτρου 22 εκ.
Απλώνουμε στο εσωτερικό της ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα* και την καλύπτουμε με τα φρέσκα φρούτα.
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).
Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνειά της. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να πετύχουμε λεία υφή.
Εγώ δεν είχα κλωναράκι βανίλιας και έριξα 2 βανιλέτα!!!
Μοσχαράκι στην γάστρα.... Σε μία σύντομη περιήγηση μου στο internet, έπεσα πάνω σε αυτήν την συνταγή... σαν να μου έλεγε να την φτιάξω... Την έφτιαξα και με διακαίωσε...
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά)
2 ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές
1 κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
2-3 λιαστές ντομάτες(και λίγο απ΄το λαδάκι τους)
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 λεμόνι(το ξύσμα και τον χυμό του)
1 κουταλάκι μουστάρδα
αλάτι-πιπέρι
2 δαφνόφυλλα
300 α κεφαλογραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαλτέ το μοσχάρι πρώτο-πρώτο στη γάστρα, αλατοπιπερώστε το και από πάνω στρώστε κομμένα σε ροδέλες τα λαχανικά, ενδιάμεσα να αλατοπιπερώνετε ελαφρώς.
Αφού βάλετε όλα τα λαχανικά περιχύστε με το μείγμα λαδιού-λεμονιού-ξύσματος-μουστάρδας-λιαστής ντομάτας και του λαδιού της που έχετε χτυπήσει μαζί στο multi!
Τέλος κόψτε σε κομμάτια την κεφαλογραβιέρα και βαλτέ την από πάνω!
Πριν βάλετε το καπάκι της γάστρας, βάλτε πρώτα ένα κομμάτι λαδόκολλα. έτσι δεν θα έχει καμιά διαρροή και το φαγητό θα κρατήσει όλα του τα υγρά!
Ψήστε στους 170 βαθμούς για 3 1/2 με 4 ώρες!
(και επειδή έτσι πρέπει http://www.markos.tv/mosxaraki-sti-gastra-apo-ti-georgia-gia-nagleifete-ta-daxtyla-sas )
φιλιά πολλά... πολλά... πολλά....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zαχαρούλα μια γλυκιά καλημέρα από μένα!Υπέροχα φαίνονται και τα δύο!!Χίλια μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο Χαρα με τις συνταγες σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα! :)
Εγώ θα πάρω γλυκάκι! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα! Θα πάρω λίγο από το μοσχαράκι στη γάστρα. Φανταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo mosxaraki fainetai ONEIRO!!!! Kai oti den xreiazetai tsigarisma kai parola auta ginetai tryfero...fantastiko! Tha dokimastei to grhgorotero!
ΑπάντησηΔιαγραφήkalos se vrhka!
θα πάρω κι από τα δυο λαχταριστά και νόστιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που με βρήκες και έτσι σε βρήκα και εγώ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαραυγή μου... ήταν πεντανόστιμα.. όχι να το παινευτώ χαχαχα!!!! (ψώνιο ε?)
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ και φιλάκιαααααα!!!
iLiA..........ματς μουτς!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώωωωωωω...
kiki μου.... δίπλο κομμάτι για σένα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπως είναι το καλοκαίρι σου??????
φιλάκια!! πολλά πολλά!!!
Αναστασία... σου βάζω και κρασάκι... καλώς όρισες!!! καλή όρεξη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!!!! καλημέρες!!
Royal Coconut ..καλώς την!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαίρομαι που με βρήκες.. όντως έγινε πολύ τρυφερό το μοσχαράκι!!!!!!
καλημερούδια!!!!!!!!!!!!
Taste Advisor ... και από τα δύο να πάρεις και κερνάω και κρασάκι σπιτικό!!! ροζέ....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aνθήλη και εγώ χαίρομαι που αλληλοβρεθήκαμε!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μην χαθούμε ε??????????
καλημέρααααααααααα...