Δίπλες..
ήρθαν τα χριστούγεννα.........
Για 30-35 δίπλες
Για τη ζύμη
2 αυγά
2 κρόκοι αυγού
1/4 του κουταλιού σόδα
Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
½ πορτοκάλι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το πασπάλισμα
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες.
2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο).
3. Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
6. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα.
να χαμογελάτε....
Για 30-35 δίπλες
Για τη ζύμη
2 αυγά
2 κρόκοι αυγού
1/4 του κουταλιού σόδα
Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
½ πορτοκάλι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 και 3/4 της κούπας αλεύρι σκληρό
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για το πασπάλισμα
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τους κρόκους με τη σόδα και το αλάτι, επί 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο 2 με 3 ώρες.
2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή την βέργα σε πολύ λεπτά φύλλα (αν η ζύμη κολλάει, δεν προσθέτουμε αλεύρι, για να γίνουν οι δίπλες μας αφράτες. Αλευρώνουμε μόνο τα χέρια μας και τον πάγκο).
3. Κόβουμε τα φύλλα με ροδελάκι σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. και μήκους 15 εκ. Τις αραδιάζουμε στον πάγκο, τις σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην στεγνώσουν, και τοποθετούμε από πάνω άλλες λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
4. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Παίρνουμε με την πηρούνα μία λωρίδα. Τη βυθίζουμε στο λάδι, τυλίγοντάς την και την τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες λωρίδες. Τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
6. Περιχύνουμε με το σιρόπι τις δίπλες και πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα.
να χαμογελάτε....
Καλημέρα Ζαχαρούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εστειλα κάτι με e-mail.Το είδες?
TEΛΕΙΑ!!!!!!!!!ΕΨΑΧΝΕ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕς!!!!!!ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟ ΔΙΝΩ!!!!!ΘΑ ΧΑΡΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΜΟΥ!!!!!
ωραίες θα είναι οι δίπλες αν και ποτέ δε μου έλλειψαν (ναναι καλά η γιαγιά). Όσο για το χαμόγελο είναι το καλύτερο μήνυμα. Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό που έλεγε κάποτε γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής ρεαλιτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημερούδια κοριτσάρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίπλες ,μελομακάρονα,κουραμπιέδες θα ανοίξω ζαχαροπλαστείο αυτές τις μέρες......θέλω βοήθεια.....θα΄ρθεις?????
Φιλάκια
Ερατώ... καλημέρες.. πολλές και γιορτινές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάριε.. δεν έχω τσεκάρει mail... δεν έχω προλάβει!!! θα το κάνω άμεσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!
παπαρούνα just on time...... χαίρομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια καλή μου!!!
barel καλώς όρισες!!! είδες οι γιαγιάδες??????
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για το χαμόγελο.. το θεωρώ μεγάλη δύναμη....
καλημέρα!!!!!!!!!!!!!
fanoula... εγώ είμαι εδώ.... σφύριξε και έφτασα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια..... καλημερούδια!!
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε να αρχίσουμε να πέρνουμε μπρός!
Ε,μη μου λες πώς τις φκιάχνουν, στείλε μερικές από δω:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση στην προηγούμενη ανάρτησή σου...
Τρελλένομαι για δίπλες. Δεν θα ξεχάσω αυτές που έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αν και η μητέρα μου και οι θείες μου έφτιαχναν την ίδια συνταγή, ποτέ δεν τις έκαναν ίδιες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν στείλεις στον VaD κάνε ένα κόπο να στείλεις και σε μένα!
Καλό ΣΚ!
ΜΜΜΜ!!!!Ζαχαρουλα μου!Μελενια η συνταγη σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που μ'έχει πιάσει μανία με το μαγείρεμα, ναι, θα φτιάξω ΚΑΙ δίπλες! Έτσι είναι φιλενάδα, όπου του βγει καθενός, εμένα εκέι μου βγήκε, όλη μέρα στην κουζίνα! Να'στε καλά εσείς τα μπλογκς με τις συνταγές που μου δίνετε ιδέες. Φιλάκαι πολλά, θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήmmm... diples... kai exw kairo na faw...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήti kaneis zaxaroula mou?
..και 'συ να χαμογελάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σκ Χαρά :)
Οι δίπλες είναι το παραδοσιακό γλυκό μας στα πάτρια (Λεωνίδιο). Το κερνάνε σε γάμους, σε βαφτίσια, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, σε κάθε χαρούμενη ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά δεν έχει τύχει να τις φτιάξω ποτέ, γιατί μου έρχονται συνέχεια πεσκέσια και γιατί έχω ακούσει ότι οι δίπλες θέλουν 2 άτομα για να πετύχουν, κι εγώ ... μόνη κι έρημη μαγειρεύω Ζαχαρούλα μου.
Αλλά ακούω ότι και η Μαρία θα τις φτιάξει, οπότε λέω να την φωνάξω να τις φτιάξουμε μαζί;-)
Kαλό Σαββατοκύριακο να περάσεις!
αιντες να φτιαξουμε διπλες να χαμογελασουμε κιολας μπας και γλυκανουμε τον ηλιο να σκασει μυτη...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια καρυστινα
τι μου κάνεις και κάνω και δίαιταααααα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!
Γλύκανέ μας βρε φιλενάδα με τις δίπλες σου!!!!!!!!!!!!!! Παίρνω μερικές και φεύγω!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε σκέφτομαι...
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!!
Αντε καλές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολο που είναι κι αυτό!
Αλήθεια βρε κοριτσάκι μου γιατί κάποιες δίπλες μυρίζουν πολύ αυγό και κάποιες άλλες όχι?
Να σου πω την αλήθεια, προτιμώ να τις αγοράζω..
Aχ Ζαχαρούλα μου τι μου θύμισες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπέναντι από το σπίτι μου στη Τρίπολη, μένει μια καλή μου φίλη. Είμαστε 15 χρόνια στην ίδια γειτονιά. Όταν είμασταν μικρές, περνούσα πολύ καιρό στο σπίτι τους. Μαζί έμενε και η γιαγιά της που μας μάθαινε διάφορα. Κάποτε μας έδειχνε πως να φτιάχνουμε δίπλες.Έπρεπε να με δεις, σε απόσταση 50 μέτρα από το τιγάνι με τα χερια σαν του τιραμόλα απλωμένα για να μη καω, και 40 ώρες να γυρίσω μια δίπλα. Πολύ γέλιο!!!!
Καλημέρα είναι οι πιο ευχάριστες γιορτές αυτές και το Πάσχα γιατί όλοι μας φτιάχνουμε γλυκά και είναι υπέροχο να φτιάχνεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEμένα μου αρέσουν οι τρίπλες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις καμία συνταγή ζαχαρουλίνι;
Και διπλες και τριπλες θα φτιαξουμε, ηταν να μην παρουμε φορα και αρχισουμε τα γλυκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAgapi glykeia!
ΑπάντησηΔιαγραφήTeleia syntagi,tha ti dwsw sti mama gt egw de thelw pros to paron :P
vasika thelw an vreis kapoia teleia syntagi gia pannettone pou na thymizei tou emporiou na mas ti dwseis,exw dokimasei alles...alla mou evgainan alliws :(
episis den exw vrei pouthena formes gia pannettone grrrr
(to pannettone einai paradosiako xristougenniatiko glyko tis italias,poly super)
polla filiaaaaa
ΔΙΠΛΕΣ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΛΥΚΑΝΕ ΜΑΣ ΛΙΓΑΚΙ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΦΑΓΑΜΕ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ.ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το αγαπημένο μου γλυκό των Χριστουγέννων και γ' αυτό ακριβώς ..ΔΕΝ τις κάνω γιατί είμαι ικανή να φάω ένα βουνό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας δίπλωσες απο το λίγωμα βρε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφάκι... καλή αρχή!!!!\
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!!
radio marconi... την διεύθυνση παρακαλώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήvad.. στείλε την διεύθυνση!!!! και γρήγορα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfaraona αγαπημένη... καιρός να γλυκαθούμε λίγο!!!! εεεε????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι... θα περιμένω τα αποτελέσματα με αγωνία... για να δούμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!
Ειρήνη.... που είσαι εσύ????????
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ καλά...... περιμένω τα χριστούγεννα!!!!!!!
τι κάνεις?????????????
Ηλία... σου στέλνω πολλά χαμόγελα και μία γλυκιά καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ..να το τολμήσεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε φιλώ..
venceremos..... να φτιάξουμε δίπλες να φτιάξει το κέφι μας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες!!!!!!!!!!!!!
spider! δίαιτα???????? τι έιναι αυτό???????????????
ΑπάντησηΔιαγραφήeirini... και εγώ σε σκέφτομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!!
rain... πολύς κόσμος τις αγοράζει...
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί το να φτιάξεις λεπτή την ζύμη είναι τέχνη!!!!
Μαρία αεράκι.... αυτές οι αναμνήσεις είναι ότι πιο γλυκό στην ζωή μας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήώρα του τέλους... όντως αυτή η μοσχοβολιά στο σπίτι είναι το κάτι άλλο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!
νίκο.... τρίπλες θέλεις??? τρίπλες θα έχεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία... έπιασες την κεντρική ιδέα...!!! φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήG Spot Unveiled© η επόμενη ανάρτηση θα είναι πανετόνε....
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιάαααααααααααααααααααααα
spy.. στο μυαλό μου είσαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσε φιλώ.....
jk in your life... γρήγορα στην μανούλα την συνταγή παρακαλώ... τους μπαμπάδες πρέπει να τους προσέχουμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχτίδα... δεν μπορεί.. όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει στην κατανάλωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!!
πουαντερι.... σωστήηηηηηηηηηη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά πολλά!!