Πανετόνε
G Spot Unveiled© δεν μπορούσα να μην πραγματοποιήσω την επιθυμία σου.....
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από την φίλη μου την Εύα.....μία συνταγή που ξεχώρισε έπειτα από πολλές δοκιμές..!!
Υλικά:
- 1 αυγό
- 180 γρ.βούτυρο
- 70 γρ. σουλτανίνα
- 180 γρ. ζάχαρη
- 850 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. μαγιά
- 4 κρόκοι
- 50 γρ. κόντιτα
Εκτέλεση:
Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφιδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Την χωρίζετε σε 2 ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
Αφήνετε ξανά να φυσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Πριν σερβίρουμε , πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
φιλάκια σε όλους!!!!!
Διαλύστε σε λίγο νερό την μαγιά και βάλτε σε λεκάνη με 100 γρ. αλεύρι.
Φτιάξτε ένα μικρό ψωμάκι και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 3 ώρες.
Ξαναζυμώστε και προσθέστε άλλα 100 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη νερό. Αφήστε το και πάλι για άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάντε ένα πηγάδι και ρίξτε την ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό, μια πρέζα αλάτι και το βούτυρο λιωμένο.
Δουλέψτε με δύναμη να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ίσως χρειαστεί να ρίξετε και λίγο γάλα χλιαρό.
Συνεχίστε να δουλεύετε την ζύμη και μετά ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, τις σταφιδες και τα φρούτα. Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και γυαλιστερή και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Την αφήνετε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Την χωρίζετε σε 2 ή και τρια κομμάτια τα οποία βάζετε σε φόρμες όρθιες στρογγυλές ή σε κάτι αντίστοιχο. Επειδή φουσκώνει πάρα πολύ δεν πρέπει να φτάνει ούτε καν στο μισό της φορμας. Αν θέλετε βάζετε στο στόμιο ένα χαρτόνι σε λωρίδα που θα δώσει στην φόρμα έξτρα ύψος.
Αφήνετε ξανά να φυσκώσει και πριν βάλετε στο φούρνο του κάνετε μια μαχαιριά και του βάζετε ένα καρυδάκι βούτυρο.
Το ψήνετε σε φούρνο 170 βαθμών μέχρι να αποκτήσει καστανό χρώμα.
Πριν σερβίρουμε , πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
φιλάκια σε όλους!!!!!
Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από την φίλη μου την Εύα.....μία συνταγή που ξεχώρισε έπειτα από πολλές δοκιμές..!!
Με μπέρδεψες με αυτό το πανετόνε! Όσο και να προσπάθησα δεν μπόρεσα να φανταστώ πως είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που περισσότερο μου έφερνε στο νου την έκφραση "που τονεπάνε?" και γέλαγα μόνος μου...
Καλό ΣΚ!!!
kαλημερα. τι ειναι αυτο το πανετονε. τονεπανε μου ρχεται και μενα.... τι ειναι? πρωτη φορα το ακουω....
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια καρυστινα
Καλημέρα και καλά μαγειρέματα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαματο φαινετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ μιαμ!!!
Ασχετο..! Ζαχαρούλα μου γιατί δεν έρχεσαι κι εσύ για Πρωτοχρονιά; σε περιμένω πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο σαββατοκυριακο !! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω για τη συγκεκριμένη, αλλά το θεωρώ το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
oti kai an einai(de xero fisika) akougetai pedanostimo!filiaaa! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΠΑΝΕΤΟΝΕ ειναι ενα γλυκο που με τρελαινει, το τρωω πολυ και οταν ειναι επιτυχημένο ειναι θεσπεσιο αλλά εχω την εντυπωση πως ειναι λιγο δυσκολο και αυτο σαν τα τσουρεκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαταγωγή από το Μιλάνο, το πανετόνε έχει γίνει το βασικό από τα ιταλικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κέικ, μπορείτε να το απολαύσετε με το πρωϊνό σας, τον καφέ και, κάποιες φορές, σερβίρεται σαν γλυκό συνοδευόμενο με γλυκό κρασί.... εσυ τυχερή έχεις και απο αυτο στην Πάτρα....καλα να περνάς
ΑπάντησηΔιαγραφήAhhh thanx latreia..elpizw na vrw kai tin katallili forma...sta cook shop les na exei?? eis matin prospathousa mexri twra alla anyway ;p
ΑπάντησηΔιαγραφήtha tin kanw sto christmas revellion :)
Oso gia opoion aporei ti einai to pannettone...
To "Pannettone" einai Italiko paradosiako Xristougenniatiko glyko.Simainei "Glyko Pswmi" kai mesa exei condita (apoksiramena frouta,synithws portokalia) stafides kai amygdala eniote, exei magia kai auto to kanei kai fouskwnei poly, einai teleio gia xristougenniatika i prwtoxroniatika revellion, i threptiki aksia pou to xaraktirizei episis einai poly megali asxeta apo to gegonos oti einai plousio se thermides, logw tou voutirou..
Elpizw na min aporeite pleon
Thanx kai pali Zaxaroula m!!
Filakiaaaaaaaa
πάντα μ' άρεσε το πανετονε και παντα αγόραζα έτοιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν φανταζόμουν ότι ειναι τοσο ευκολο.
ευχαριστουμε ζαχαρουλα, πολύ :))
αχ βρε ζαχαρούλα μου είμαι σε διατροφή...τι βασανιστήρια είναι τούτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ η συνταγή, μια ξεχωριστή πρόταση που αντικαθιστά το γνωστό σε όλους μας τσουρέκι. Άντε, τώρα που πήρα φόρα θα το δοκιμάσω κ αυτό! Χίλια φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο φαίνεται και εύκολο!
ΑπάντησηΔιαγραφή(όπως έχεις καταλάβει εκτιμώ τις εύκολες συνταγές λόγω απειρίας και σχετικής..τεμπελιάς!)
Καλό σου απόγευμα και πολλά πολλά φιλιά!
Πανετονε, οσο πιο αφρατο τοσο πιο καλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήAν εξαιρέσεις τα ... φουσκώματα, πανεύκολο ακούγεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει όμως οπωδήποτε να διαθέτει κάποιος την ειδική φόρμα, ξέρει μήπως η φίλη σου να μας πει που την πουλάνε. Εγώ πάντα έτοιμο το αγοράζω κάθε χρόνο, γιατί δεν είχα δοκιμασμένη συνταγή, ενώ ο φούρνος μας το φτιάχνει τέλειο!
Αν βρω την φόρμα, θα το δοκιμάσω φέτος.
πολύ μου αρέσει το πανετόνε αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να το φιάξω. Θα προσπαθήσω αλλή μία φορά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά το ακούω, αλλά πολύ καλό φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι τη μαμά μου θα παιδέψω!
Πολλά φιλιά!
@ELENA: ah ki egw tin idia aporia eixa kai fovomoun na to ftiaksw..
ΑπάντησηΔιαγραφήpantws opou exw rwtisei dn kseroun kan, oxi na exoun kiolas :( grr
το λατρεύει ο άντρας μου αλλά κι εγώ. Σ' ευχαριστώ για τη συνταγη, θα προμηθευτώ φόρμα και....καλά μας Χριστουγεννα! Φιλιά πολλά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλενάδα πέρασα να σου αφήσω ένα φιλάκι και να φύγω!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιληνάδα μόλις τώρα πίναμε σφινάκια απο το ποτό που μου έφερες και σε θυμηθήκαμε .Φιλιά απο την Ιωάννα, μόλις την πήγε ο άνδρας μου στο αεροδρόμιο με τον Αλέξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανετόνε -ξεπανετόνε δεν ξέρω εγώ,
ΑπάντησηΔιαγραφήξέρω μόνο " ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ"
Καλα Χριστουγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε υγεια,αγαπη και ειρήνη!
Πολλα φιλια σε σενα και στην οικογενεια σου ζΑΧΑΡΟΎΛΙ ΜΟΥ!!!