Ριζότο με παρμεζάνα και φύλλα βασιλικού..!!
Υλικά:
1/2 kg ρύζι για ριζότο
125 gr βούτυρο ή 5 κ.σ. λάδι
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι λευκό και ξηρό κρασί
1 + 1/2 lt καυτό ζωμό (κύβο)
100 gr (περίπου 4 κ.σ.) τυρί παρμεζάνα τριμμένο
Εκτέλεση:
*Βάλτε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο (ή το λάδι) και, όταν έχει λιώσει εντελώς, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ξανθύνετέ το ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
*Προσθέστε το ρύζι και, ανακατεύοντας διαρκώς, αφήστε το να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
*Τότε δυναμώνετε την ένταση στο μάτι και βρέχετε το ρύζι, αρχικά με το κρασί που θα το αφήσετε να εξατμισθεί όλο και στη συνέχεια με δύο κουτάλες από τον ζωμό
*Μόλις εξατμισθεί και αυτός, επαναλάβατε τη διαδικασία για 3 ή 4 φορές.
*Όταν φθάσετε σε ένα χρόνο μαγειρέματος 15 λεπτών, θα πρέπει στη συνέχεια να δοκιμάζετε πολύ συχνά το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτετε και από ½ κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνετε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. Να θυμάστε ότι πρέπει να το ανακατεύετε διαρκώς για να μη καεί το ρύζι.
*Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα βγάλτε το τηγάνι από το μάτι, προσθέστε του τα φύλλα από τα 2 ματσάκια του βασιλικού πολύ ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και αφήστε το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά. Θα το βοηθήσει να έχει αυτή τη μαστιχωτή γεύση που χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο ριζότο.
Σημειώσεις:
α) Μπορείτε να αποφύγετε την διαδικασία του διαδοχικού βρεξίματος του ρυζιού με το κρασί και τον ζωμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι “τόσες χούφτες ρύζι όσοι και οι συνδαιτυμόνες”.
Προχωράτε κανονικά τη διαδικασία μέχρι και την προσθήκη του λευκού κρασιού και, όταν αυτό εξατμιστεί, ρίχνετε όλον μαζί τον καυτό ζωμό, ακολουθώντας τον κανόνα “μια κουτάλα για τον καθένα συν δύο για την κατσαρόλα”.
β)δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αλάτι, αφού η προσθήκη του ή όχι και η ποσότητά του θα εξαρτηθεί από το πόσο αλατισμένος θα είναι ο ζωμός. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να το προσθέσετε στο τέλος από το να σας προκύψει ένα ριζότο πολύ αλμυρό. Η κουταλιά του βούτυρου που θα προσθέσετε μετά το τέλος του μαγειρέματος θα βοηθήσει τον βασιλικό να διατηρήσει το ωραίο πράσινο χρώμα του. Χωρίς την προσθήκη του βασιλικού έχετε ένα ριζότο με παρμεζάνα, βάση για πολλές άλλες παραλλαγές (με μανιτάρια, με πολύχρωμες πιπεριές, με ζαμπόν ή μπέικον, με τηγανιτές μελιτζάνες και πολλές άλλες)
γ) αντί για φύλλα βασιλικού μπορείτε να βάλετε και αυτά τα κυβάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο
1/2 kg ρύζι για ριζότο
125 gr βούτυρο ή 5 κ.σ. λάδι
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι λευκό και ξηρό κρασί
1 + 1/2 lt καυτό ζωμό (κύβο)
100 gr (περίπου 4 κ.σ.) τυρί παρμεζάνα τριμμένο
Εκτέλεση:
*Βάλτε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο (ή το λάδι) και, όταν έχει λιώσει εντελώς, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ξανθύνετέ το ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
*Προσθέστε το ρύζι και, ανακατεύοντας διαρκώς, αφήστε το να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
*Τότε δυναμώνετε την ένταση στο μάτι και βρέχετε το ρύζι, αρχικά με το κρασί που θα το αφήσετε να εξατμισθεί όλο και στη συνέχεια με δύο κουτάλες από τον ζωμό
*Μόλις εξατμισθεί και αυτός, επαναλάβατε τη διαδικασία για 3 ή 4 φορές.
*Όταν φθάσετε σε ένα χρόνο μαγειρέματος 15 λεπτών, θα πρέπει στη συνέχεια να δοκιμάζετε πολύ συχνά το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτετε και από ½ κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνετε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. Να θυμάστε ότι πρέπει να το ανακατεύετε διαρκώς για να μη καεί το ρύζι.
*Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα βγάλτε το τηγάνι από το μάτι, προσθέστε του τα φύλλα από τα 2 ματσάκια του βασιλικού πολύ ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και αφήστε το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά. Θα το βοηθήσει να έχει αυτή τη μαστιχωτή γεύση που χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο ριζότο.
Σημειώσεις:
α) Μπορείτε να αποφύγετε την διαδικασία του διαδοχικού βρεξίματος του ρυζιού με το κρασί και τον ζωμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι “τόσες χούφτες ρύζι όσοι και οι συνδαιτυμόνες”.
Προχωράτε κανονικά τη διαδικασία μέχρι και την προσθήκη του λευκού κρασιού και, όταν αυτό εξατμιστεί, ρίχνετε όλον μαζί τον καυτό ζωμό, ακολουθώντας τον κανόνα “μια κουτάλα για τον καθένα συν δύο για την κατσαρόλα”.
β)δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αλάτι, αφού η προσθήκη του ή όχι και η ποσότητά του θα εξαρτηθεί από το πόσο αλατισμένος θα είναι ο ζωμός. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να το προσθέσετε στο τέλος από το να σας προκύψει ένα ριζότο πολύ αλμυρό. Η κουταλιά του βούτυρου που θα προσθέσετε μετά το τέλος του μαγειρέματος θα βοηθήσει τον βασιλικό να διατηρήσει το ωραίο πράσινο χρώμα του. Χωρίς την προσθήκη του βασιλικού έχετε ένα ριζότο με παρμεζάνα, βάση για πολλές άλλες παραλλαγές (με μανιτάρια, με πολύχρωμες πιπεριές, με ζαμπόν ή μπέικον, με τηγανιτές μελιτζάνες και πολλές άλλες)
γ) αντί για φύλλα βασιλικού μπορείτε να βάλετε και αυτά τα κυβάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο
Απλά τέλειο !
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το φτιάξω οπωσδήποτε το βράδυ !!!
καλε κορίτσι, πού ήσουν χθες βράδυ?????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιά σου Ζαχαρούλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήέφτιαξα την μαρμελάδα, με γερμάδες,βερύκοκα, και βανίλιες. Τα φρούτα όταν βράσανε τα έβγαλα και τα έλιωσα στο μούλτι και τα ξαναέβαλα μέσα στο σιρόπι και το έβρασα περίπου μία ώρα, και έγινε πάρα πολύ καλό.
Καλημέρα
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα στην Αθήνα κάνει αρκετή ζέστη.
Για μπάνιο είναι.Και μετά ενά ωραίο φαγητό σαν αυτό που έχεις σήμερα.
Αλλά με τη δουλειά μάλλον δύσκολο το βλέπω.
Καλό μεσημέρι..
chocoholic... να το φτιάξεις??? να έρθω να φάω λίγο????
ΑπάντησηΔιαγραφήclementine... κομμάτια!!!!! έπεσα σαν τούβλο στο κρεβάτι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήsofia... μου άνοιξες την όρεξη.. και είμαι με έναν καφέ στο γραφείο!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εδώ κάνει απίστευτη ζέστη... άστα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες Μάριε!!!
Καλημέρα κι από δω! Ρύζι να'ναι κι ό,τι να'ναι! Σαν παλαβή το τρώω το ρύζι, η μάνα μου έλεγα ότι έπρεπε να έχω γεννηθεί στην Κίνα! Όταν ήμουν μικρή με ρωτούσαν τι θες να φας κι έλεγα: "πιλάφι με ρύζι!"....!!!! Ό,τι λέξεις ήξερα γι αυτό το φαγητό, τις έβαζα μαζί δηλαδή κατάλαβες; Τέτοια τρέλα!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Καλώς σε βρίσκω! Μπράβο για την ανάρτηση σχετικά με το Νίκο Σεργιανόπουλο. Πικρία και θλίψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήkalispera...!
ΑπάντησηΔιαγραφή..και πως μου αρέσει αυτό το φαγητό..νόστιμο, ελαφρύ..ο βασιλικός δίνει το κατι ξεχωριστό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήHALLO!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓύρισα πιο ανανεωμένη και κεφάτη!!!
Τι κάνουμε εκεί κάτω στην Πάτρα?
Τι καιρό έχει?
Εδώ πήζουμε... ζέστη, δουλειά και διάβασμα..δεν ταιριάζουν και τόσο πολύ μεταξυ τους!
Αλλά δεν πτοούμαστε!!!
Τα φιλιά μου καλή μουουου!!!
Μαράκι.. αυτό το ριζότο είναι πολύ καλό.. δοκίμασέ το!!
ΑπάντησηΔιαγραφήtulipa nera...χαίρομαι που σε έβγαλε ο @δρόμος@ σου στο blogάκι μου..!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήάδικο δεν ήταν???
ειρήνη...helloooooooooo!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήilia... από τα αγαπημένα μου και εμένα..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκι.. καλημέρες!!
*mary anne*.... τα κέφια είναι κουνημένα!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oxi kivakia fresko vasiliko twra poy einai kai h epoxi toy!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή