Ενα μικρό Χάρβαρντ στο Ναύπλιο!!



Το παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών
αποτελεί το μοναδικό κόμβο του κορυφαίου
αμερικανικού πανεπιστημίου στην Ευρώπη


Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποκτά επίσημα το Ναύπλιο στις 28 Ιουνίου. Το ονομαστό σε όλο τον πλανήτη πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, εγκαινιάζει την επόμενη Παρασκευή το παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του στο
Ναύπλιο. Το Κέντρο είναι ο μοναδικός κόμβος, του πανεπιστημίου στην Ευρώπη.
Η είδηση είναι τόσο σημαντική που μοιάζει απίστευτη. «Το Κέντρο διαθέτει πρωτόγνωρα μέσα πρόσβασης σε ολόκληρο το φάσμα των βιβλιοθηκών του Χάρβαρντ, γεγονός που σημαίνει ότι ο μελετητής μπορεί να ανατρέξει σε εκατομμύρια λήμματα και τράπεζες δεδομένων», λέει στον ΕΤ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ναυπλίου, καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόπουλος. «Ακόμα και από τις βιβλιοθήκες πυρηνικής φυσικής του
Χάρβαρντ μπορεί να αντλήσει υλικό ή να συμβουλευθεί ως και παρτιτούρες μουσικής. Γι’ αυτό και ο θυρεός του Κέντρου ενσωματώνει το Φάρο της Αλεξάνδρειας.»

Δωρεάν εκπαίδευση
Ποιος όμως έχει πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό υλικό; «Δεν πρόκειται για μια ελιτίστικη οργάνωση. Απευθύνεται σε όλο το κοινό ασχέτως εκπαιδευτικού επιπέδου, εθνικότητας και παρέχεται δωρεάν. Ούτε επιβάλλουμε δίδακτρα, ούτε απονέμουμε τίτλους. Είναι ένας ερευνητι- κός σταθμός, ανοικτός σε όλους». Το κοινό μάλιστα του Ναυπλίου έχει ήδη αγκαλιάσει το Κέντρο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον προηγούμενο Ιανουάριο.
Στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο,ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, σε σχέδιο Τσίλερ στο λιμάνι. «Μας έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, αλλά και του Aργους.
Eχουμε φανατικούς που έρχονται σε όλες μας τις διαλέξεις. Αρκετοί είναι φιλόλογοι της Μέσης Εκπαίδευσης και φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου».
Στο Κέντρο οργανώνονται δραστηριότητες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του Χάρβαρντ. Λειτουργεί ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, ενώ υπάρχει χώρος για συνεντεύξεις, συναντήσεις και σεμινάρια, τα οποία μεταδίδονται στο Χάρβαρντ ζωντανά με τηλεδιάσκεψη, «με αποτέλεσμα να έχουμε ισότιμη διαδραστική σχέση με συναδέλφους
στην Αμερική». Οσον αφορά στην επιλογή του Ναυπλίου, ο κ. Πετρόπουλος διευκρινίζει ότι δεν έγινε τυχαία: «Η αργολική πόλη επελέγη όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης της ιστορίας,
αλλά επειδή γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Νεμέα, ακόμα και η Ολυμπία. Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο φιλέλληνας καθηγητής Γκρέγκορι Ναζ»


Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ



Το διάβασα στον Ελεύθερο Τύπο και σας το μεταφέρω αυτούσιο.. γιατί τα καλά πρέπει να λέγονται....

Σχόλια

  1. Μετακομίζω Ναύπλιο αύριο κιόλας!
    Και περνάω μια βόλτα από την Πάτρα για να σου δώσω πολλά φιλιά!!!!

    Μάκιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, είμαι πολύ περήφανη για την πατρίδα μου! Το άλλο σαβ/κο που θα κετεβώ θα περάσω να το δω από κοντά! Φιλάκια Ζαχαρούλα, ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους μια κοιτίδα πνευματικού φωτός στην Πελοπόννησο που έχει τόση δίψα για γνώση .Γιατί μια Επίδαυρος ,όσο φωτεινή και αν είναι ,τι να πρωτοκάνει και αυτή.
    Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου Ζαχαρουλα
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ναύπλιο είναι η αγαπημένη μου πόλη στην Πελοπόννησο. Πολύ θα ήθελα να έρθω να μείνω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ευχάριστη είδηση.
    Το Ναύπλιο το αγαπάω πολύ! Δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μη το συμπεριλάβω στις εξορμήσεις μου.


    Καλό Σου Κου Ζαχαρούλα μου!

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπίστευτο!!Καλά, δεν το γνώριζα και έμεινα!! Γι αυτό λατρεύω τα blogs. Γιατί τέτοιες ειδήσεις δεν τις προσπερνάνε στα ψιλά!! Μπράβο Ζαχαρούλα μου!! Φιλακια και καλό Σουκού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και Χάρβαρντ, και Τσίλερ, και ανοιχτό σε όλους…
    Άντε, άντε επιτέλους! Και λίγη αποκέντρωση, με πολύ ωραία λογική αυτή την φορά!
    Να ένας ακόμη λόγος να επισκεφθώ το Ναύπλιο!
    Να σαι καλά φιλενάδα που μας ενημερώνεις!
    Υ.γ.
    Επειδή ως απούσα για ακόμη μία φορά (ελπίζω και τελευταία για αυτόν τον καιρό), ενημερώνομαι τώρα για τα προηγούμενα, μόλις διάβασα για το Σεπτέμβρη και σου απαντώ ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ! Αρχίζω να μετράω από τώρα….
    Έχεις φιλάκι γλυκό γλυκό σαν κι εσένα και προσκλησούλα….
    Να, μάκια…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημαντικο ...Κατι σχετικο βρηκα και στο Εθνος http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=1160453

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς που γίνονται κάτι τέτοια για να παίρνουμε μία ανάσα παρηγοριάς ότι δεν χάθηκαν όλα σ΄ αυτόν τον τόπο και ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα!!
    Καλημέρα Ζαχαρούλα και καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όντως ακούγεται απίστευτο!
    Κρίμα που δεν μένω στο Ναύπλιο, αν και είναι από τα μέρη που θα ήθελα να ζήσω.
    Καλημέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζαχαρούλα! Την κάναμε για μπανάκι??!!
    Αντε αντε!!! Κοίτα να λιαστείς και να μαυρίσεις!!!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπραβο ζαχαρουλα πολυ ομορφη και ενδιαφερον αναρτηση!επισκεφθηκα την περιοχη σου και με εκλεψαν....στην κυριολεξια μου πηραν και τα σωβρακα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΠΡΑΒΟ,ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μπραβο πολυ καλο..ισως ενα σκ να αποδρασω στο ναυπλιο και να το δω απο κοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία! Αχ πόσο μου αρέσει το Ναύπλιο! Ήταν εκεί και οι πρώτες μου διακοπές... Μπράβο μας! Να και κάτι το αξιόλογο... Που εννοείται ότι η τηλεόραση δεν ανέφερε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πραγματικό επίτευγμα για το τόπο μας, ο θείος μου τελείωσε το χαρβαντ ιατρός καρδιολόγος τώρα βέβαια συντσξιούχος.Μακάρι να ήταν στο τόπο μου για να έχω πρόσβαση στα βιβλία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο, τέτοια ν' ακούμε!
    Ζαχαρούλα μου έχεις πρόσκληση για παιχνίδι αν θες να παίξεις.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολύ σπουδαίο νέο.
    Είναι εξερετικό να έχεις πρόσβαση στίς βιβλιοθήκες ενώς τέτοιου πανεπιστημίου.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για σου απιστούλα. Εμείς περνάμε από δω. Παίζει κάποια στιγμή να κατέβω Ναύπλιο, να δω την καινούργια ομάδα που στήθηκε εκεί. Προς το παρόν Καλό Καλοκαίρι για 15 μέρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άκρως ενδιαφέρον και πολύτιμο!
    :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραία νέα!
    Φαντάσου να σπουδάζεις σε ένα τόσο όμορφο μέρος..
    Ότι καλύτερο. Ιδανικό.

    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γίνονται και τέτοια σπουδαία στον τόπο μας? Πραγματικά απίστευτο .Καμιά φορά ακούς και κάτι καλό να γίνεται.Κρίμα που εμείς είμαστε μακριά.Δεν ξέρω αν έχει κάποια σελίδα να δούμε αν μάθεις κάτι,πές μας.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις