Αχλάδια...
τέσσερις συνταγές με αχλάδια... για την Ειρήνη!!!
Α) Μαρμελάδα αχλάδι
Yλικά:
1.500 γρ. αχλάδια
1.800 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)
3-4 φύλλα μολόχας
Εκτέλεση:
Kόβουμε τα αχλάδια σε μικρά κομμάτια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Tα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα να βράσουν με το χυμό τους. Mόλις σωθούν τα υγρά τους στο μισό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μολόχα. Aφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Mόλις δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Bάζουμε τη μαρμελάδα σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τη συντηρούμε σε ξηρό μέρος.
tips:Στη συνταγή σάς προτείνουμε να μην αφαιρέσετε τα φλούδια από τα αχλάδια για να μην πετάξετε τις φυτικές ίνες του φρούτου. Aν, παρ’ όλα αυτά, τα φλούδια δεν σας αρέσουν, μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τρίψετε τα αχλάδια στον τρίφτη, αντί να τα κόψετε σε κομμάτια. H μαρμελάδα είναι καλή πηγή σακχάρων για το πρωινό σας και μπορεί να γίνει επίσης γέμιση σε τάρτες, πάστα φλόρα και κορμούς.
ΑΧΛΑΔΙΑ. Τα αχλάδια που θα διαλέξουμε για μαρμελάδα δεν μας ενδιαφέρει να έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση. Για το σκοπό αυτό, παίρνουμε φτηνά αχλάδια που είναι ώριμα και μικρά σε μέγεθος. Συντηρούνται στην ψύξη για 10 ημέρες και εκτός ψυγείου 3 ημέρες.
(από το αγαπημένο περιοδικό vita)
Β) Αχλάδια βρασμένα σε γλυκό κρασί και βανίλια
Υλικα:
6 αχλαδια αρκετά σφιχτά
750 γρ. (1 μπουκάλι) κρασί Μοσχάτο
2 κλωναράκια βανίλιας (σχισμένα κατά μήκος στη μέση)
φλούδα και χυμός από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια, αφαιρώντας τη φλούδα και αφήνοντας το κοτσανάκι.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί μαζί με τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού.Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού , αδειάζουμε στην κατσαρόλα τα σποράκια από τα κλωναράκια βανίλιας και προσθέτουμε και τα κλωναράκια.Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 επτά έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς τα αχλάδια.Τα σερβίρουμε κρύα με γιαούρτι ή με κάποιο λευκό τυρί.
(made by Παρλιάρος)
Γ) Αχλάδια με σάλτσα Σοκολάτας
Υλικά:
4 αχλαδια
3 ποτηρια λευκο γλυκο κρασι
4 κουταλια της σουπας ζαχαρη
1 λεμονι
1 κανελλα
4 γαρυφαλλα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
100γρ.κουβερτουρα
1 ποτηρι του κρασιου γαλα
3 κουταλια της σουπας κρεμα γαλακτος
2 κουταλια της σουπας τσιπουρο ή μπραντυ
Εκτέλεση:
Καθαριζουμε τα αχλαδια αφηνοντας το κοτσανι τους. Τα βαζουμε καθετα σε μια κατσαρολα (ψηλη). Προσθετουμε το κρασι, 2 ποτηρια περιπου νερο (το υγρο πρεπει μολις να σκεπαζει τα φρουτα), το χυμο του λεμονιου και τη φλουδα του, τη ζαχαρη, τη κανελλα και τα γαρυφαλλα.
Μαγειρευουμε σε μετρια φωτια για 20-25 λεπτα, περιχυνοντας τα αχλαδια που και που με το σιροπι.
Στο μεταξυ χοντροκοβουμε τη σοκολατα. Σε ενα κατσαρολακι βραζουμε το γαλα με τη κρεμα γαλακτος, προσθετουμε τη σοκολατα και ανακατευουμε μεχρι να λειωσει εντελως. Την αφηνουμε να κρυωσει και κατοπιν προσθετουμε το τσιπουρο ή το μπραντυ.
Τελος σουρωνουμε τα αχλαδια, τα τοποθετουμε σε ενα πιατο και τα περιχυνουμε με τη σαλτσα σοκολατας.
Σερβιρεται και με παγωτο βανιλλια. (made by Μαμαλάκης)
Δ) Αχλάδια με σάλτσα σοκολάτας
Υλικά:
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανια τσαγιου νερο
λιγο αλατι
4 κουταλιες σουπας χυμος λεμονιου
6-7 μεγαλα γινωμενα αχλαδια
ΣΑΛΤΣΑ
1 πακετο κακαο
1 ποτηρι νερο
1 και 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 βανιλια
Εκτέλεση:
Βαζουμε ολα τα υλικα εκτος απο τα αχλαδια να βρασουν για 5 λεπτα.
Καθαριζουμε τα αχλαδια ολοκληρα αφαιρωντας και τα κουκουτσια τους και αφηνοντας το κοτσανι τους.
Τα ριχνουμε στο σιροπι και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν (περιπου μιση ωρα)
Τα στραγγιζουμε καλα και τα βαζουμε στο ψυγειο να παγωσουν. Σε μια κατσαρολα βαζουμε ολα τα υλικα της σαλτσας και τα βραζουμε για 5 λεπτα, ανακατευοντας συνεχως για να μη σβωλιασει.
Οταν βρασει και δεσει την αφηνουμε να κρυωσει και περιχυνουμε με αυτη τα αχλαδια
Ελπίζω κάποια από όλες να σε ικανοποιήσει... Εκτός από του Παρλιάρου, τις άλλες τις έχω γευτεί και με έχουν ενθουσιάσει!!!
Α) Μαρμελάδα αχλάδι
Yλικά:
1.500 γρ. αχλάδια
1.800 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (το χυμό του)
3-4 φύλλα μολόχας
Εκτέλεση:
Kόβουμε τα αχλάδια σε μικρά κομμάτια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Tα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα να βράσουν με το χυμό τους. Mόλις σωθούν τα υγρά τους στο μισό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μολόχα. Aφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Mόλις δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Bάζουμε τη μαρμελάδα σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τη συντηρούμε σε ξηρό μέρος.
tips:Στη συνταγή σάς προτείνουμε να μην αφαιρέσετε τα φλούδια από τα αχλάδια για να μην πετάξετε τις φυτικές ίνες του φρούτου. Aν, παρ’ όλα αυτά, τα φλούδια δεν σας αρέσουν, μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τρίψετε τα αχλάδια στον τρίφτη, αντί να τα κόψετε σε κομμάτια. H μαρμελάδα είναι καλή πηγή σακχάρων για το πρωινό σας και μπορεί να γίνει επίσης γέμιση σε τάρτες, πάστα φλόρα και κορμούς.
ΑΧΛΑΔΙΑ. Τα αχλάδια που θα διαλέξουμε για μαρμελάδα δεν μας ενδιαφέρει να έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση. Για το σκοπό αυτό, παίρνουμε φτηνά αχλάδια που είναι ώριμα και μικρά σε μέγεθος. Συντηρούνται στην ψύξη για 10 ημέρες και εκτός ψυγείου 3 ημέρες.
(από το αγαπημένο περιοδικό vita)
Β) Αχλάδια βρασμένα σε γλυκό κρασί και βανίλια
Υλικα:
6 αχλαδια αρκετά σφιχτά
750 γρ. (1 μπουκάλι) κρασί Μοσχάτο
2 κλωναράκια βανίλιας (σχισμένα κατά μήκος στη μέση)
φλούδα και χυμός από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια, αφαιρώντας τη φλούδα και αφήνοντας το κοτσανάκι.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί μαζί με τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού.Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού , αδειάζουμε στην κατσαρόλα τα σποράκια από τα κλωναράκια βανίλιας και προσθέτουμε και τα κλωναράκια.Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 επτά έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς τα αχλάδια.Τα σερβίρουμε κρύα με γιαούρτι ή με κάποιο λευκό τυρί.
(made by Παρλιάρος)
Γ) Αχλάδια με σάλτσα Σοκολάτας
Υλικά:
4 αχλαδια
3 ποτηρια λευκο γλυκο κρασι
4 κουταλια της σουπας ζαχαρη
1 λεμονι
1 κανελλα
4 γαρυφαλλα
ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
100γρ.κουβερτουρα
1 ποτηρι του κρασιου γαλα
3 κουταλια της σουπας κρεμα γαλακτος
2 κουταλια της σουπας τσιπουρο ή μπραντυ
Εκτέλεση:
Καθαριζουμε τα αχλαδια αφηνοντας το κοτσανι τους. Τα βαζουμε καθετα σε μια κατσαρολα (ψηλη). Προσθετουμε το κρασι, 2 ποτηρια περιπου νερο (το υγρο πρεπει μολις να σκεπαζει τα φρουτα), το χυμο του λεμονιου και τη φλουδα του, τη ζαχαρη, τη κανελλα και τα γαρυφαλλα.
Μαγειρευουμε σε μετρια φωτια για 20-25 λεπτα, περιχυνοντας τα αχλαδια που και που με το σιροπι.
Στο μεταξυ χοντροκοβουμε τη σοκολατα. Σε ενα κατσαρολακι βραζουμε το γαλα με τη κρεμα γαλακτος, προσθετουμε τη σοκολατα και ανακατευουμε μεχρι να λειωσει εντελως. Την αφηνουμε να κρυωσει και κατοπιν προσθετουμε το τσιπουρο ή το μπραντυ.
Τελος σουρωνουμε τα αχλαδια, τα τοποθετουμε σε ενα πιατο και τα περιχυνουμε με τη σαλτσα σοκολατας.
Σερβιρεται και με παγωτο βανιλλια. (made by Μαμαλάκης)
Δ) Αχλάδια με σάλτσα σοκολάτας
Υλικά:
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανια τσαγιου νερο
λιγο αλατι
4 κουταλιες σουπας χυμος λεμονιου
6-7 μεγαλα γινωμενα αχλαδια
ΣΑΛΤΣΑ
1 πακετο κακαο
1 ποτηρι νερο
1 και 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 βανιλια
Εκτέλεση:
Βαζουμε ολα τα υλικα εκτος απο τα αχλαδια να βρασουν για 5 λεπτα.
Καθαριζουμε τα αχλαδια ολοκληρα αφαιρωντας και τα κουκουτσια τους και αφηνοντας το κοτσανι τους.
Τα ριχνουμε στο σιροπι και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν (περιπου μιση ωρα)
Τα στραγγιζουμε καλα και τα βαζουμε στο ψυγειο να παγωσουν. Σε μια κατσαρολα βαζουμε ολα τα υλικα της σαλτσας και τα βραζουμε για 5 λεπτα, ανακατευοντας συνεχως για να μη σβωλιασει.
Οταν βρασει και δεσει την αφηνουμε να κρυωσει και περιχυνουμε με αυτη τα αχλαδια
Ελπίζω κάποια από όλες να σε ικανοποιήσει... Εκτός από του Παρλιάρου, τις άλλες τις έχω γευτεί και με έχουν ενθουσιάσει!!!
Μιαααααμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραιο μπλογκι ειν' τουτο??? :)))
καλώς την....
ΑπάντησηΔιαγραφήχαίρομαι πολύ πολύ που σε βλέπω κι από εδώ!!!
να είσαι καλά.. και να περνάς..
και ότι θές να το ζητάς!!!
τεντουρίτσα να κεράσω????
http://www.himaira.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήSite gia filozwous
Οταν τα φτιάξετε , στείλτε και κανα κομμάτάκι , εντάξει ??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΜΜΜμμμμ αρεσουν και τα αχλαδακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμοτατα!
ΣΛΟΥΡΠ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfaraona..γλυκιά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δοκιμάσεις δεν θα χάσεις!!!
φιλάκια!!! καλημέρες!!
Μαρία....... καλημέρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσου αρέσουν τα αχλάδια???
αν ναι.. εμπρός..στην κουζίνα ολοταχώς.. χι χι
φιλάκια!
Αν υποψιαζόταν το αχλαδάκι που μεγαλωνε σεμνα και ταπεινά πάνω σε ένα δεντράκι κάπου σε ένα ξεχασμένο χωριουδάκι,που το έχεζαν οι μήγες και το τρύπαγαν τα σκουλικάκια ,οτι θα έπεφταν τόσσοι επιστήμονες πάνω του για να αποδώσουν γευστικές αλχημίες, θα ένοιωθε πολυ περήφανο. Το κουκούτσι της μετεμψύχωσής του ,θα τους ευγνωμονεί για πάντα .
ΑπάντησηΔιαγραφή.
Λεπτές γεύσεις για εκλεπτισμένους ουρανίσκους .
Μα πού τα βρίσκεις όλα αυτά;!!! Πήγαινε να δεις τι σου έχω εγώ σήμερα γλυκιά μου, με αγάπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://mariatzirita.psichogios.gr
πω πω! Τελικά έκανα βλακεία που μπήκα! Τί χαζή που είμαι? Ένα θα σου πω! Είμαι σχολείο 7η ώρα και πεινααααααααωωω...! Πολύ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολύ για τις συνταγούλες! Να 'σαι καλα! Μόνο που χθες βάλαμε κάτω τα αχλάδια με τον αδερφό μου και φάγαμε τα μισά! Αλλά σίγουρα θα δοκίμασω αύτα με την σοκολάτα! Την έχω δει την σύνταγη του Παρλιάρου! Αλλά δεν είχε σοκολάτα και μου φάνηκε λίγο κουραστική!
Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ.... θέλω να τα φάω όοοοοοοοολα!
ανοιξιάτικο απόγευμα,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ότι πρέπει για σοκολάτα με αχλάδι...:)
αμάν ζαχαρούλα μου,
μόνο που το κοιτάω γουργουρίζει
η κοιλίτσα μου...:)))
Kερασε με!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου χω εμπιστοσυνη :)
Ζαχαρούλα μου δεν ήξερα οτι γίνεται το αχλάδι μαρμελάδα, είναι νόστιμη;Θέλει μήπως κάποια ειδική ράτσα αχλαδιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήειχα φτιαξει παλια τα αχλαδια με το κρασι και ειχαν βγει πολυ ωραια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν φτιαξει κανεις μαρμελαδα αχλαδι παρακαλειται να μου στειλει ενα βαζακι!! καληνυχτα νοστιμοτατες bloggers!!
Εγώ θα πάρω ένα με σοκολάτα, μερσί!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελλέ του χωριού....
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θα μπορούσα να διαβάσω καλύετρα και πιο άψογα τοποθετημένο σχόλιο!!!
σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!!! ελπίζω να τα λέμε!!
καλώς όρισες!!!!!
Μαρία Τζιρίτα... προσπαθώ για το καλύτερο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρέχω στο blog σου τώρα... φιλιαάαααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ελπίζω να κάνεις κάτι με τα άλλα μισά Ειρήνη....
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!!!
φιλάκια! καλό βράδυ!
Γωγώ τι σε εμποδίζει να το πραγματοποιήσεις??? άντε ντε...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά πολλά...
καληνύχτες!!!
candy ..πήγαινε στο ανάλογο post που αφορά την τεντούρα!!!! και αν συνεχίζεις να θες... εδώ είμαι εγώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια!!!
αχτιδούλα γίνεται και είναι και νόστιμη!!! τπτ το ιδιαίτερο... καλή διάθεση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιάααααααααα.......!!!
αχ... καλή μου μπουρμπουλήθρα.. που ακριβώς θέλεις να σου στείλω το βαζάκι είπαμε???
ΑπάντησηΔιαγραφήκαληνύχτα!!!!!!!
oneiromageiremata.. νεράκι από το ψυγείο ή βρυσης????
ΑπάντησηΔιαγραφήκαληνύχτα!!!!
ζαχαρούλα, μ' αρέσουν :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαληνύχτα και φιλάκι σ' αφήνω γλυκό :)
μαριλένα μου..χαίρομαι που σου αρέσουν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν φτιάξεις κάποια, μην ξεχάσεις να μας πεις εντυπώσεις!!
φιλάκια!